Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INFLACIJSKA PREMIJA

Dobre vijesti za dio radnika u Njemačkoj: Dobit će dodatak od 1500 eura do 1. ožujka

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
30.01.2024.
u 17:29

Isplata inflacijske premije dogovorena je u kolektivnom ugovoru iz 2022. godine

Radnici u metaloprerađivačkoj industriji i elektroindustriji u Njemačkoj do 1. ožujka ove godine trebali bi dobiti drugu polovicu dodatka za inflaciju, odnosno 1500 eura. Kako je navedeno iz Sindikata IG Metall, ukupan iznos inflacijske premije iznosio je 3.000 eura, a prošle je godine isplaćena prva polovica. 

Pravo na 1.500 eura imaju zaposlenici s punim radnim vremenom koji su u tvrtki radili šest mjeseci bez prekida od 1. ožujka 2022. godine. Isplata inflacijske premije dogovorena je u kolektivnom ugovoru iz 2022. godine. Zaposleni na određeno vrijeme primaju inflacijsku premiju proporcionalno, ovisno o radnom vremenu, ali najmanje 400 eura. Djelomični umirovljenici koji su prethodno radili puno radno vrijeme dobivaju polovicu iznosa, odnosno 750 eura. Pripravnici i dualni studenti dobivaju 550 eura, a za njih ne postoji minimalni radni staž koji moraju ispuniti, prenosi Fenix magazin

Dodatak bi, u pravilu, trebao biti isplaćen s plaćom za siječanj, a najkasnije do 1. ožujka ove godine. Premija za naknadu inflacije nije naknada od države, već ju mora platiti poslodavac. Država je zbog toga oslobodila poslodavca poreza i pristojbi.

VIDEO Farmeri blokirali autoceste oko Pariza, na terenu 15.000 policajaca: 'Nećemo umrijeti u tišini'

Komentara 2

TE
Testera
04:43 31.01.2024.

Štampaju novce, rade inflaciju i onda ti vraćaju dio tih odštampanih novaca. Ova EU je u teškom propadanju. Kako franak nisu Švicarci štampali pa sad vrijedi više od eura a prije 2 godine je vrijedio 20% manje od eura. EU topčider.

ŠA
Šaraf
19:54 30.01.2024.

Inflacija puni proračun to se događa u Europi pa i u Hrvatskoj cijela Europa je industrijski inferiorna i propada inflacija drži sadašnji režim ali neće dugo trajati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije