Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hipertenzija

Dobra vijest: U ljekarnama izmjerite tlak, savjetujte se o zdravim navikama i korištenju terapije

Pula: Gra?anima mjeren krvni tlak povodom obilježavanja Tjedna mozga
Dusko Marusic/PIXSELL
10.05.2023.
u 13:14

Svibanj, mjesec mjerenja provodi se svake godine kao inicijativa Međunarodnog društva za hipertenziju kako bi se podigla svijet o krvnom tlaku

Tijekom mjeseca svibnja u većini ljekarni u Hrvatskoj bit će moguće izmjeriti tlak te savjetovati se s ljekarnikom o zdravim životnim navikama, ispravnom korištenju propisane terapije i najboljem načinu brige za osobe s povišenim krvnim tlakom.

Riječ je o projektu "Ljekarnik kao važna karika u skrbi pacijenata s hipertenzijom” kojeg je pokrenula Hrvatska ljekarnička komora u suradnji s Hrvatskom ligom za hipertenziju i ljekarnicima, a dio je nacionalnog projekta "Lov na tihog ubojicu".  Tlak je moguće izmjeriti u 490 od ukupno 1198 ljekarni koliko ih je u Hrvatskoj. Ostale zbog kadrovskog deficita nisu se mogle uključiti u projekt.  

Svibanj, mjesec mjerenja provodi se svake godine kao inicijativa Međunarodnog društva za hipertenziju kako bi se podigla svijet o krvnom tlaku. Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha bolesti koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok ne dođe do oštećenja pojedinih organa. Skoro 50% osoba s hipertenzijom i ne zna da je ima, a od onih koji to znaju svaki drugi ne poduzima ništa odnosno ne liječe se ni ne mijenjaju štetne životne navike iako si na taj način mogu pomoći.  

Arterijska hipertenzija već je desetljećima glavni čimbenik rizika za kardiovaskularna, cerebrovaskularna i bubrežna oboljenja  i smrtnost pa se zato i naziva ubojicom broj 1. Prevalencija arterijske hipertenzije u porastu je, obolijevaju sve mlađi, a kako dugo ne pokazuje nikakve simptome naziva se tihim ubojicom.

VIDEO WHO službeno objavio: COVID-19 više nije globalna zdravstvena kriza

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije