Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori

Dobitnici i gubitnici: Koga su birači nagradili, a koga kaznili

izbori
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/24
22.05.2017.
u 22:00

Split nikad nije birao istog gradonačelnika, Kerum sad ima šansu

Split nikada dosad nije dva puta birao istog gradonačelnika, no Željko Kerum ima šansu tu tradiciju promijeniti, što ga definitivno čini jednim od dobitnika ovih izbora. Svaki izbori, pa tako i ovi neka poznata imena izbrišu s političke scene, uvedu neka potpuno nepoznata lica ili pak ponovno u fokus stave neka već pomalo zaboravljena imena. Tako je šansu da vlada Varaždinom dobio nezavisni zastupnik Ivan Čehok koji je već neko vrijeme odsutan s političke scene, a i reformist Radimir Čačić dobio je, nakon poraza na posljednjim parlamentarnim izborima, šansu za drugi krug izbora za varaždinskog župana.

Ipak mora koalirati

Među dobitnike treba uvrstiti i iznenađenje ovih izbora, nezavisnog zastupnika Marka Jelića koji je za dlaku već u prvom krugu pobijedio HDZ-ovku Josipu Rimac u Kninu. Tu utvrdu HDZ-a sada ima šansu preoteti bivši HDZ-ovac, koji se na posljednjim izborima 2013. godine udružio s tom strankom kao nezavisni kandidat na njihovoj listi, da bi godinu kasnije ponovno raskrstio sa svojom bivšom strankom jer mu, kako je rekao, nisu dali da iznosi svoje stavove i mišljenja. Prije izbora tvrdio je kako neće ulaziti ni u kakve predizborne ni postizborne koalicije, no ako pobijedi u drugom krugu, koalicija će mu biti potrebna kako bi imao većinu u Gradskom vijeću i neometano donosio odluke mimo HDZ-a koji je u Vijeću osvojio najviše mandata.

izbori
1/66

Odmah pokraj njega kao gubitnicu ovih izbora treba izdvojiti upravo njegovu suparnicu, Josipu Rimac, bivšu gradonačelnicu Knina za koju se očekivalo, i u stranci i izvan nje, da će bez problema osvojiti Knin. Među gubitnicima se našao i njen stranački kolega Drago Prgomet koji je do posljednjeg trenutka tvrdio kako ima velike šanse da osvoji Zagreb te kako mu nimalo neće štetiti odluka sad već bivšeg stranačkog kolege Zlatka Hasanbegovića da se priključi listi nestranačke kolegice Brune Esih koja je također na listi HDZ-a ušla u Sabor.

Osnivanje nove stranke

Odličan rezultat Brune Esih i njene liste u odnosu na HDZ u Zagrebu nju uvrštava među dobitnike ovih izbora, a već su krenule najave i o osnivanju stranke. Među dobitnike ide nezavisni mostovac Tomislav Panenić koji je uspio ući u drugi krug izbora za vukovarsko-srijemskog župana.

Komentara 22

TR
trolokva
22:57 22.05.2017.

Naprijed bruna

Avatar matica_
matica_
23:43 22.05.2017.

Bravo Bruna, bravo Hasanbegovic, bravo general Glasnovic! Idemooo dalje!!!!!!!

JA
jadrmatic
22:37 22.05.2017.

A što ćemo s HNS-ovom saborskom zastupnicom, razvikanom Nadom Turinom Đurić, koja je izgubila mjesto gradonačelnice Kraljevice? Što ćemo s HNS-ovim županom Štromarom, koji je debelo podbacio i vjerojatno neće više biti župan? Što ćemo s HSS-ovim superpopularnim načelnikom Lovincaa Račićem, koji je izgubio u prvom krugu? Što ćemo s HSS-ovim gradonačelnikom Iloka Dragunom, Beljakovim intimusom, koji nije ušao u drugi krug? I Marom Kristićem iz dubrovačkog Mosta, koji je zabilježio super jadni rezultat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije