Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Kutjevu berba na -6 stupnjeva

Dobit će se vrhunska, ali i jako skupa vinska kapljica

Berba grožđa
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
1/6
05.12.2013.
u 19:33

Ove godine bilo je jako teško sačuvati grožđe do ovih prosinačkim dana, kazao je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva dd

Samo da je bio jedan stupanj niže danas bi se na kutjevačkom vinogorju obavila ledena berba, vrhunac svih berbi. A ovako na minus šest stupnjeva ispod nule održana je izborna berba prosušenih bobica.

-Ove godine bilo je jako teško sačuvati grožđe do ovih prosinačkim dana. Naime, tijekom redovne berne bilo je dosta oborina, a onda smo u listopadu imali veliki mraz dva dana što je uzrokovalo posmeđenje bobica i njihovo osipanje tako da je to ubrzalo berbu. Truleži nismo imali jer se ovaj položaj nalazi na 380 metara nadmorske visine koji je ujedno i naš najbolji položaj na kojem uvijek ostavljamo grožđe za izborne i ledene berbe– objasnio je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d.

S jednog hektara graševine obrat će se najviše dvije tone grožđa, a dobit svega nekoliko stotina litara vina čija je tehnologija proizvodnje vrlo složena. Fermentacija zna trajati od pola godine do godinu dana. Ali, kako kažu vinski znalci, isplati se čekati jer vino koje se dobije izuzetne je kvalitete i arome.

-Butelja takvog vina od 0,375 litre doseže cijenu i do 1000 kuna. Osim na našem tržištu dio takvog vina izvozimo čak do Kine i Japana – objašnjava Marinclin.

Dodaje da iz ove prosinačke berbe očekuju vina izvrsne kvalitete jer do sada su sa svojim ledenim vinima i vinima iz izbornih berbi pokupili prestižne svjetske nagrade. Zadnja je stigla iz Londona kada su u jednoj od 32 kategorije ( slatko vino iznad 15 funti) osvojili svjetsko zlato za ledeni traminac iz 2011.

 

 

Komentara 1

KA
kafka
11:30 06.12.2013.

Cijenu će opak odrediti tržište, a dobra kvaliteta će pomoći prodaji zaliha jer tek prodajom se zarađuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije