Naslovnica Vijesti Svijet

Hoće li Kurdi konačno dobiti državu?

Tapšat će ih po ramenu zbog borbe protiv ISIL-a, a onda im reći: čekajte još malo
03. siječnja 2016. u 19:50 44 komentara 9843 prikaza
kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL

Kurdi su na Bliskom istoku uvjereni kako je njihov san o stvaranju kurdske države bliži nego ikada prije. Pogotovo sada nakon što je Demokratski narodni kongres (DTK), koji čine kurdske nevladine organizacije, proglasio autonomiju u jugoistočnoj Turskoj, a predsjednik iračke autonomne regije Kurdistana Masoud Barzani najavio da će raspisati referendum o nezavisnosti čim završi borba protiv terorističke organizacije Islamske države.

Isto tako, sirijski Kurdi, Kurdska narodna zaštita YPG, osvojili su velik dio kompaktnog teritorija u Siriji i pred proglašenjem su autonomije i u tom dijelu Sirije. Međutim, usprkos njihovoj nadi i težnjama, kurdska država kakvu zamišljaju još neće ugledati svjetlo dana jer ona nije samo pitanje Kurda već i svjetsko pitanje.

Naime, ni SAD, ni Rusija, ni Europska unija neće podržati neovisnost kurdske države na Bliskom istoku jer bi to destabiliziralo cijelu regiju i dovelo do novih ratova i sukoba. Kurdi, njih oko 40 milijuna, žive na teritoriju četiriju država: Iraka, Sirije, Turske i Irana. Jedino realno što u ovom trenutku mogu očekivati, zbog njihovih zasluga u ratu protiv ISIL-a, jest šira autonomija u tim zemljama, bez mogućnosti na samoopredjeljenje ili odcjepljenje.

Njihova je borba osvojila simpatije mnogih u svijetu, naročito to što u svojim redovima nemaju radikalnih islamista, već štoviše, često se identificiraju s ljevičarskim idejama. No imaju tu nesreću da su se naselili ne prostore danas snažnih država u kojima svoje interese imaju i velike sile. Kurdi će biti iskorišteni u ratu protiv ISIL-a, a onda će im se kazati: Još morate čekati na državu!

>> Kurdski lider Selahattin Demirtaş ima hrabrosti boriti se protiv Erdoğana

Svijet neće priznati njihovu neovisnost, ali će surađivati

Kurdi će proglasiti svoju kurdsku državu u Siriji i Iraku, ali se neće ujediniti niti postati kompaktna cjelina. Tu neovisnost neće nitko priznati te će biti poput današnjeg turskog Cipra. Međutim, očekivati je da će svijet surađivati s tim „državama" jer se nalaze na jednom od područja najbogatijih naftom, a poznato je da iračkim dijelom Kurdistana prolaze brojni naftovodi, kao i jedan od najvažnijih plinovoda koji ide sve od Irana do Turske.

Dobit će državu, ali bez oružanih snaga

Zbog trajnog rješenja bliskoistočne krize i rata u Iraku i Siriji, kao i zaustavljanja krvavog rata između Turske i Kurdske radničke partije (PKK), moguće je da Kurdi dobiju svoju državu. No u tom će slučaju ona biti bez oružanih snaga i pod strogim patronatom međunarodne zajednice.

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

  • makito:

    dok god je u vlasti basar asad nece, a hassan ne zeli to, hassan haidar je jedan od basara assada podrzalac,zato kada pise pise samo ono sto nece pokazati basar asadove zlocine

  • makito:

    po ukoliko nisu srbi mogli u Hrvatskoj. mislim da ni kurdi nece u Turskoj, a u siriji hoce novu i bez basara asada

  • makito:

    naravno hasane haidare dobice, cim sruse tvog Basara asada, nova drzava kurda u siriji