Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osvojili simpatije svijeta

Hoće li Kurdi konačno dobiti državu?

kurdi
Foto: Reuters/PIXSELL
03.01.2016.
u 19:50

Tapšat će ih po ramenu zbog borbe protiv ISIL-a, a onda im reći: čekajte još malo

Kurdi su na Bliskom istoku uvjereni kako je njihov san o stvaranju kurdske države bliži nego ikada prije. Pogotovo sada nakon što je Demokratski narodni kongres (DTK), koji čine kurdske nevladine organizacije, proglasio autonomiju u jugoistočnoj Turskoj, a predsjednik iračke autonomne regije Kurdistana Masoud Barzani najavio da će raspisati referendum o nezavisnosti čim završi borba protiv terorističke organizacije Islamske države.

Isto tako, sirijski Kurdi, Kurdska narodna zaštita YPG, osvojili su velik dio kompaktnog teritorija u Siriji i pred proglašenjem su autonomije i u tom dijelu Sirije. Međutim, usprkos njihovoj nadi i težnjama, kurdska država kakvu zamišljaju još neće ugledati svjetlo dana jer ona nije samo pitanje Kurda već i svjetsko pitanje.

Naime, ni SAD, ni Rusija, ni Europska unija neće podržati neovisnost kurdske države na Bliskom istoku jer bi to destabiliziralo cijelu regiju i dovelo do novih ratova i sukoba. Kurdi, njih oko 40 milijuna, žive na teritoriju četiriju država: Iraka, Sirije, Turske i Irana. Jedino realno što u ovom trenutku mogu očekivati, zbog njihovih zasluga u ratu protiv ISIL-a, jest šira autonomija u tim zemljama, bez mogućnosti na samoopredjeljenje ili odcjepljenje.

Njihova je borba osvojila simpatije mnogih u svijetu, naročito to što u svojim redovima nemaju radikalnih islamista, već štoviše, često se identificiraju s ljevičarskim idejama. No imaju tu nesreću da su se naselili ne prostore danas snažnih država u kojima svoje interese imaju i velike sile. Kurdi će biti iskorišteni u ratu protiv ISIL-a, a onda će im se kazati: Još morate čekati na državu!

>> Kurdski lider Selahattin Demirtaş ima hrabrosti boriti se protiv Erdoğana

Komentara 44

MA
makito
21:14 03.01.2016.

dok god je u vlasti basar asad nece, a hassan ne zeli to, hassan haidar je jedan od basara assada podrzalac,zato kada pise pise samo ono sto nece pokazati basar asadove zlocine

MA
makito
20:01 03.01.2016.

naravno hasane haidare dobice, cim sruse tvog Basara asada, nova drzava kurda u siriji

MA
makito
20:02 03.01.2016.

po ukoliko nisu srbi mogli u Hrvatskoj. mislim da ni kurdi nece u Turskoj, a u siriji hoce novu i bez basara asada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije