Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Općinskog suda

Dobio odštetu jer su mu Hrvatske šume posjekle šumu

Sjeća drva u šumi
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
08.07.2021.
u 11:29

Pokušali su se mirno dogovoriti, potvrdili su i Ilija i Hrvatske šume, no Ilija je bio nezadovoljan time da mu Hrvatske šume nude samo 25.097 kuna

Iliji J. - stanovniku sela nedaleko Siska, Hrvatske šume moraju platiti 46.724,13 kuna odštete jer su mu – posjekle šumu u Mužilovčici, bez njegova znanja i dozvole. Presuda je to sisačkog Općinskog suda otprije nekoliko dana, a tiče se događaja iz svibnja i lipnja 2019. godine kada su djelatnici Hrvatskih šuma nonšalantno ušli u njegovu privatnu šumu te mu posjekli, prema procjeni sudskog vještaka, više od 150 kubnih metara stabala.

„Sječa stabala izvršena je na cijeloj površini čestice, obaranjem debljih stabala, uslijed čega su tanja stabla polomljena i oštećena. Na tlu su ostali razbacani drvni ostaci pogažene i drobljene tanje drven maste zbog korištenja teške mehanizacije, kao i deblji otpiljeni ostaci.“ – stoji u nalazu sudskog vještaka koji je, zbog loših vremenskih uvjeta, u posječenu šumu uspio ući tek dva mjeseca kasnije pa i sama sutkinja ističe kako je šteta možda i veća, no nije ju bilo moguće točno utvrditi.

Hrvatske šume nisu negirale učinjeno. Branile su se kako se „u katastarskom operatu cijelo predmetno područje vodilo kao jedna čestica, a parcelacija te čestice nije bila provedena.“ Pa su stoga prionuli sječi tuđih stabala.

Pokušali su se mirno dogovoriti, potvrdili su i Ilija i Hrvatske šume, no Ilija je bio nezadovoljan time da mu Hrvatske šume nude samo 25.097 kuna, koliko su oni procijenili da mu je nastala šteta, iako je Ilija tvrdio da je ona puno veća. Ilija je tražio malo više od 75.000 kuna, a u konačnici sutkinja odredila da mu pripada 46.724,13 kuna plus kamate.

„U konkretnom slučaju ovaj sud smatra da je tuženik propustio dužnu pažnju kada je, a bez prethodne provjere, izvršio sječu drva, a da prije nije točno utvrdio na čijoj nekretnini takvu radnju čini. Naime, činjenica da parcelacija čestice na kojoj se nekretnina nalazi eventualno nije provedena (a koja činjenica nije utvrđena), a kod činjenice da je posjed tužitelja uredno proveden u katastarskom operatu te je vlasništvo tužitelja provedeno u zemljišnim knjigama, ne ekskulpira tuženika tim više što tuženik je pravna osoba koja gospodari šumama zbog čega se od njega zahtjeva i veći stupanj pažnje od prosječnog čovjeka.“ – stoji u presudi sutkinje Kristine Devčić Merzel.

Hrvatske šume presudom snose i 7.300 kuna troška parničnog postupka.  

VIDEO Demonstracija programiranja samovozećeg vozila

Ključne riječi

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
11:38 08.07.2021.

nešto puno slučajno ruše tuđe šume. mudar način dizanja love... poruše šumu i strpaju lovu u džep a onda građani plate odštetu... i nitko kriv na kraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije