Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječanka u samoizolaciji

'Dobila sam otkaz, a kad sam čula kako me nazvala, osjećala sam se kao da imam gubu’

Šibenik: Ispred Opće bolnice postavljeni šatori u borbi protiv suzbijanja epidemije koranavirusa
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
07.10.2020.
u 09:06

Trenutačno se u Hrvatskoj gotovo deset tisuća osoba nalazi u samoizolaciji.

Osobama zaraženima koronavirusom ili onima koji su bili u kontaktu s njima epidemiolozi propisuju samoizolaciju. Trenutačno se u Hrvatskoj gotovo deset tisuća osoba nalazi u samoizolaciji, a neki su se u njoj našli i više puta. Kako joj izgledaju dani u samoizolaciji, otkrila je jedna 30-godišnja Osječanka za Net.hr.

Ona se pod tom epidemiološkom mjerom našla sredinom rujna jer joj je član obitelji bio pozitivan na koronavirus. Osim što je završila u samoizolaciji, ona je i dobila otkaz zbog koronakrize jer je sektor u kojem je radila jedan od najpogođenijih. Najgore od svega jest što je zbog samoizolacije propustila jedan razgovor za posao. Dva tjedna provela je u stanu u kojem živi te su joj dani bili pomalo monotoni kao i puni brige zbog svega što se događa i onoga što se tek može dogoditi.

– Mučilo me i to što nismo doznali izvor zaraze i jer se ona dogodila unatoč tome što sam dala sve od sebe da se odgovorno ponašam i ne izlažem sebe i članove obitelji riziku. Vrijeme u samoizolaciji kratila sam kuhanjem, kućanskim poslovima, komunikacijom s prijateljima, proučavanjem nekih područja koje me zanimaju te gledanjem nekih meni zanimljivih sadržaja na internetu. Za mene su najgori bili treći i četvrti dan samoizolacije jer sam tada čekala rezultate testiranja na koronavirus. Iako nisam imala nijedan simptom, strah je ipak postojao – kazala je te dodala:

Video – Krunoslav Capak najavio obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima

 

– Tijekom samoizolacije najteže mi je padala briga za člana obitelji koji je bio zaražen i koji je bio u vrlo ozbiljnom stanju, ali i osjećaji da su moje uobičajene aktivnosti i planovi morali biti stavljeni na čekanje te osjećaj ovisnosti o tuđoj pomoći. Žao mi je što sam i posljednje dane ljeta provela zatvorena u stanu. Poprilično neugodan trenutak mi je bio i kada sam zvala jednu državnu ustanovu pa me  osoba s druge strane linije nazvala ''ženskom iz samoizolacije''. Možda djeluje kao sitnica, ali osjetila sam se malo ''gubavo'' u tom trenutku.

Osječanki je hranu nabavljala i dostavljala kuma koja bi vrećice ostavila ispred njezinih ulaznih vrata. Kako je prepričala, trudila se “narudžbu” svesti na minimum, no ističe da joj je svakako bio potreban svježi kruh, mlijeko, voće i povrće.

Što se tiče higijenskih potrepština, time se osigurala još ranije. Problem s kojim se suočila bilo je dostavljanje stvari u bolnicu zaraženom članu obitelji, što se moglo obaviti samo jednom tijekom dana i to u trajanju od sat vremena. Srećom, kuma je i tu pomogla. Djevojka kroz šalu kaže da u samoizolaciji ne vidi ništa dobro osim činjenice da je uštedjela puder. Ima i nekoliko savjeta za sve one u toj situaciji:

– Iako baš nisam neki ''gym baja'', preporučila bih svima da rade neke vježbe istezanja ili nešto slično jer bi im se inače moglo dogoditi da se (kao ja) ''pokoče'' od nekretanja. Inače sam dosta u pokretu pa mi je novi položaj tijela uzrokovao bolove u ramenima i leđima. Također bih savjetovala i da pronađu nešto što će im zaokupiti misli jer tako vrijeme barem malo brže prolazi.

Što se tiče provjera oko kršenja samoizolacije, kaže da joj je  drugi dan samoizolacije došao policajac.

Komentara 2

MI
Milas
10:48 07.10.2020.

A sto ako moras u samoizolaciju a imas psa? A sto ako ti nema tko dostavljati hranu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije