Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMANJENA KAZNA ZA UBOJSTVO SUPRUGA

Dobila osam godina zatvora jer je izbola muža koji ju je godinama tukao

Varaždin: Nastavak suđenja Kseniji Topolovćan osumnjičenoj za ubojstvo supruga
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
01.07.2020.
u 08:00

Dugi niz godina optuženica je bila izložena psihičkom, emocionalnom i fizičkom zlostavljanju od strane žrtve. Fizički je slabija i inferiornija pa samim time i ugroženija i ranjivija osoba, navodi Vrhovni sud

Kseniji Topolovčan (31), Vrhovni je sud za dvije godine umanjio kaznu koju joj je u ožujku 2019. izrekao Županijski sud u Varaždinu, pa je pravomoćno zbog ubojstva supruga Mirka (39)  osuđena na osam godina zatvora. Izrečena joj je i mjera obaveznog liječenja od alkoholizma, a u kaznu joj je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Teretila se da je u travnju 2018.  nožem izbola muža koji je mirno ležao u krevetu. Prema optužnici, ubola ga je kuhinjskim nožem, a suprug joj je preminuo u kolima Hitne pomoći. Ubojstvu je prethodio fizički  napad supruga na nju, odnosno on ju je izudarao po tijelu. . Obrazlažući zašto joj je kaznu s 10 spustio na osam godina zatvora, Vrhovni sud je naveo, kako je prvostupanjski sud u odluci o kazni premalo cijenio okolnosti koje idu u korist optuženici, dok je prevelik značaj dao otegotnim okolnostima.

- Vrhovni je sud zaključio da treba vrednovati činjenicu da je upravo muž bio taj koji je toga dana isprovocirao i počeo fizički sukob s optuženicom. Muž (žrtva) je tjelesno ozlijedio optuženicu. Potom je legao na krevet u spavaću sobu. Time je upravo žrtva bila ta koja je dala bitan doprinos nastanku ovog tragičnog događaja. Dugi niz godina optuženica je bila izložena psihičkom, emocionalnom i fizičkom zlostavljanju od strane žrtve. Fizički je slabija i inferiornija pa samim time i ugroženija i ranjivija osoba. U vrijeme počinjenja kaznenog djela nalazila se u stanju alkoholne intoksikacije, a to je njen odgovor na dotadašnje brojne konfliktne situacije koje su se događale između nje i muža, ali to nije opravdanje za njen čin - stoji u obrazloženju presude Vrhovnog suda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije