Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Dobila lažni mail i tvrtki u Velikoj Britaniji uplatila 500.000 kn

Bolje je, pak, prošla računovodstvena tvrtka iz Đakova, koju su prevaranti također kontaktirali, ali djelatnica nije obavila transakciju
26. veljače 2020. u 00:30 6 komentara 3161 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images

S novim računalnim prijevarama suočile su se dvije tvrtke, iz Osijeka i Đakova, a u jednom je slučaju prevarantima u rukama završilo više od pola milijuna kuna! Novac je uplaćen na račun u Velikoj Britaniji, i to još prije godinu dana. Kada su shvatili da su prevareni, alarmirali su policiju, a sada su, nakon obrade i provjere, podnese i kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja.

Ilustracija Šibenik Vlasnik mjenjačnice prevario troje Šibenčana za preko dva milijuna kuna

– Djelatnica računovodstvene tvrtke iz Osijeka zaprimila je lažni mail s nalogom direktora tvrtke za isplatu novčanih sredstava 8. ožujka prošle godine. Djelatnica je bez provjere, putem platnog naloga, obavila uplatu više stotina tisuća kuna na račun nepoznate tvrtke u Velikoj Britaniji – priopćila je PU osječko-baranjska.

Policija nije iznijela točan iznos, ali riječ je o najmanje pola milijuna kuna, za koje je oštećena, kako otkrivamo, jedna tvrtka iz automobilskog sektora. Bolje je, pak, prošla računovodstvena tvrtka iz Đakova, koju su prevaranti kontaktirali 15. srpnja protekle godine. Djelatnica te tvrtke zaprimila je također mail s nalogom direktora tvrtke za isplatu oko sto tisuća kuna na račun nepoznatog vlasnika u Velikoj Britaniji.

Ilustracija OPREZ! Nove prevare haraju internetom, HUB otkrio trikove kako izbjeći prevarante

– Naknadnom provjerom s direktorom tvrtke, djelatnica je utvrdila da je mail lažan i nije obavila zatraženu novčanu transakciju – dodala je policija, koja traga za nepoznatim počiniteljima.

Slična prijevara dogodila se, podsjećamo, i u Gradu Đakovu u ljeto 2018. kada je pročelnik za financije nasjeo na lažni e-mail te uplatio 50.000 eura prevarantima.

Ministri Krstičević i Beroš obišli ekspedicijski kamp kod KB Dubrava
Gestikulacije i mimika
Vili Beroš i neverbalno odaje raste li broj oboljelih
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • Šašnik:

  Prevaranti znaju kome će poslati takav majl, nekom pametnom neće

 • Avatar zea
  zea:

  Mail nije bio "lažan"...Lažan je bio "nalog direktora"🤣😂

 • liliZG:

  meni sigurno neće slati, znaju oni da ja nemam te novce na mom žiru