Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna

Do posla ne mogu čak ni mladi s višim i visokim obrazovanjem

burza
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
13.12.2012.
u 12:46

Nekada je na burzi bilo najviše osoba starijih od pedeset godina. Sada su to mladi stručnjaci koji bi trebali biti temelj gospodarskog oporavka

U Karlovačkoj županiji povećava se broj mladih nezaposlenih osoba. Zabrinjavajuće je što raste i broj visokoobrazovanih koji bez uspjeha čekaju na toliko željeno radno mjesto. Dio je to porazne statistike i negativnih trendova, koji su, nažalost, u našoj županiji sve lošiji. To potvrđuju i najnoviji pokazatelji po kojima je u Karlovačkoj županiji bez posla ukupno 11.572 osoba ili oko 500 više nego u isto vrijeme prošle godine.

 Traže se inženjeri

 – Broj mladih nezaposlenih zaista je velik. Nekada je najviše nezaposlenih bilo među osobama starijim od 50 godina. Međutim, sada imamo situaciju da znatno  raste broj školovanih s višom i visokom stručnom spremom koji ne uspijevaju pronaći posao.

Riječ je upravo o onima koji bi trebali biti temelj za razvoj i gospodarski oporavak – upozorava Robert Babić iz karlovačkog Zavoda za zapošljavanje.

 Među visokoobrazovanima najviše je ekonomista, no taj podatak postaje već tradicionalan i mnogi ga vežu sa sve većim brojem institucija koje školuju kadrove tog tipa. Nakon njih slijede visokoobrazovani kadrovi niza društvenih smjerova.

Među onima koji s fakultetom najlakše dolaze do posla su inženjeri različitih proizvodnih zanimanja. Mogućnost njihova lakšeg i bržeg zapošljavanja u Karlovačkoj županiji leži i u strukturi gospodarskih subjekata koji uspješno posluju i zapošljavanju inženjere i druge stručnjake strojarskog, metalskog, elektro, prehrambenog i drugih sličnih smjerova.

 – Dobro je što na našem području imamo pet velikih tvrtki koje su temelj proizvodnje, ali i otvaranja radnih mjesta. Zavod provodi niz mjera kojima potičemo zapošljavanje. Mogu slobodno reći da poticajne mjere funkcioniraju dobro, ali one ne mogu same po sebi biti pokretač gospodarstva – napominje Babić. Dodaje da je do kraja studenog ove godine karlovački područni ured primio ukupno 460 zahtjeva vezanih za mjere nacionalnog plana poticanja zapošljavanje.

Od toga je 339 ili više od 73 posto pozitivno riješeno. Ukupno je uključena 821 nezaposlena osoba. Najviše zahtjeva stiglo je s područja ispostave Karlovac ili njih 228. Iz Ogulina ih je bilo 61, iz Ozlja 53. Slijedi Slunj sa 27 i Vojnić sa 17.

 Sjever županije najbolji

 Zabrinjava također što raste i broj novoprijavljenih na burzu. Njih je od početke godine do kraja studenog na karlovačkom Zavodu zabilježeno čak 8710. Po statistici, vidljivo je da općine i gradovi koji se nalaze na područjima od posebne državne skrbi imaju veću nezaposlenost od ostatka županije. Najbolja je situacija u sjevernom, razvijenijem dijelu županije.

 O nezaposlenima se raspravljalo i na sjednici Gospodarsko-socijalog vijeća Karlovačke županije. Predsjednik vijeća Nikola Badovinac najavio je nove akcije vezano uz poticanje zapošljavanja, a tijekom siječnja održat će se i sjednica u suradnji s Gospodarskom komorom.

Ključne riječi

Komentara 3

BR
Bruno09
08:45 14.12.2012.

Suosjećam se sa njima, niti ja nisam imao posla u Karlovcu, pa mi je pukao film i odselio sam u Rijeku, visokoobrazovani nemaju šta očekivati u Karlovcu, tu posla nema, treba otić, Zagreb, Rijeka, Varaždin, ima gradova gdje posla ima, znam da je teško putovati ili uopće otići ali Karlovac je mrtav grad, nema budućnosti.

SI
simat
06:58 14.12.2012.

Ovo što čitam su gluposti ,moja kćerka je inžinjer prehrane ,tri godine na burzi ,niko od njene generacije ne radi kao inžinjer ili uopće ne radi ,koga lažete ??

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:09 14.12.2012.

Na oglasnoj ploči biroa u Karlovcu najviše se traže frizerke i konobari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije