Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Do kraja mjeseca na bubanj ide 61 kuća, 33 zemljišta i 15 stanova

Odvjetnička društva osnivaju svoje tvrtke specijalizirane za naplatu potraživanja pa dug, uz odvjetničke troškove i troškove utjerivača, naraste i trostruko
11. kolovoza 2011. u 23:00 99 komentara 1278 prikaza
novac
Foto: Arhivska fotografija

Do kraja ovog mjeseca u Hrvatskoj će na bubanj otići zbog nemogućnosti plaćanja računa i izvršenja ovrha 61 kuća, 33 poljoprivredna zemljišta i 15 stanova!

Podaci su to iz Očevidnika nekretnina i pokretnina Hrvatske gospodarske komore, u kojoj kažu da će se do kraja kolovoza održati ukupno 147 javnih dražbi za imovinu dužnika koji nisu mogli platiti svoje račune.

Blokirano 150.000 računa

Do kraja godine, pak, prema trenutačnim podacima, u Hrvatskoj će se održati 910 takvih javnih dražbi, na kojim će se također najviše prodavati kuće, poljoprivredna zemljišta i stanovi. Dunja Resman-Bartolec, voditeljica Odjela za poslovne informacije Centra za poslovne informacije HGK, objašnjava da su ovrhe posljedica prevelikog kreditnog zaduživanja građana i njihove nemogućnosti da podmire preuzete novčane obveze, a da su ovrhovoditelji najčešće banke, kartičarske kuće, osiguravajuća društva i institucije Republike Hrvatske.

A da je situacija s vraćanjem kredita prezaduženih hrvatskih građana više nego alarmantna, pokazuju podaci o broju nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku. Lani su ukupno bila upisana 3753 ovršna predmeta, a u prvih šest mjeseci ove godine upisano ih je već 2416.

Od toga je ovrha pokrenuta nad 2391 nekretninom i 25 pokretnina. U HGK, s obzirom na trend sve većeg broja nekretnina i pokretnina koje završe u ovršnom postupku iz godine u godinu, predviđaju da će se ove godine broj takvih predmeta udvostručiti u odnosu na 2010. godinu!

Prema podacima Fine, trenutačno je 150.000 računa u blokadi. A da je dugove sve teže naplatiti od siromašnih građana, svjedoče i potezi nekih odvjetničkih ureda koji su u tu svrhu pokrenuli vlastite tvrtke specijalizirane za naplatu potraživanja. A angažiranjem odvjetnika, a zatim i tvrtki za naplatu potraživanja, troškovi utjerivanja dugova narastu i tri do četiri puta.

Na to upozoravaju i u splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača, u kojem ističu da odvjetničko društvo ne bi smjelo imati vlastitu tvrtku za naplatu potraživanja zbog sukoba interesa jer su odvjetnici u isto vrijeme tako i zastupnici i utjerivači dugova. A Zakon jasno kaže da mogu biti samo zastupnici. Primjer za to im je Odvjetničko društvo Par i Gradac, koji naplaćuje dugove za jednog teleoperatora, a koje je osnovalo svoju tvrtku za utjerivanje dugova Autus ulaganja. S troškovima odvjetnika i tvrtke za naplatu potraživanja, dužnik tako s početnim dugom od 827 kuna na kraju sa svim troškovima mora platiti čak 2300 kuna.

Naplatiti milom ili silom

U odvjetničkom društvu Par i Gradac pak ne vide ništa sporno u cijeloj toj priči. Objašnjavaju da se kao odvjetnici bave naplatom potraživanja u sudskom postupku – ovršnom postupku, a da je njihova tvrtka Autus ulaganja specijalizirana za naplatu potraživanja u izvansudskom – mirnom postupku.

“U slučaju neuspjeha naplate potraživanja u mirnom postupku, vjerovnik ili, po njegovom ovlaštenju, specijalizirana tvrtka, angažira po svom izboru odvjetnika radi prinudne naplate tih potraživanja pokretanjem ovršnog postupka”, kaže odvjetnik Želimir Par. U takvom postupanju ne vidi nikakav sukob interesa između Autus ulaganja i Odvjetničkog društva jer sva ovlaštenja Autus ulaganja d.o.o. i Odvjetničkog društva Par i Gradac, proističu iz punomoći vjerovnika, koji ima samo jedan interes – naplatiti svoje potraživanje ili u mirnom ili u ovršnom postupku.

Par kaže i da je moguće da troškovi izazvani neplaćanjem računa, odnosno pokretanjem ovršnog postupka, premaše iznos glavnice duga, posebno u slučajevima kada je riječ o relativno malom iznosu glavnice.

Prodaja na dražbi za trećinu vrijednosti

Prodaja na dražbi za trećinu vrijednosti

Očevidnik nekretnina i pokretnina pokazuje, kažu u HGK, da građani nisu više u mogućnosti podmirivati svoje obveze prema financijskim institucijama, komunalnim trgovačkim društvima, a velik broj dražbi na području istočne Hrvatske pokazuje nam da je i velika zaduženost hrvatskih seljaka. Što se tiče vrijednosti po kojoj se prodaju ovršene nekretnine i pokretnine, na prvoj dražbi one se ne mogu prodati za vrijednost nižu od 2/3 procijenjene vrijednosti, dok se na drugoj javnoj dražbi prodaja ne može obaviti po vrijednosti nižoj od 1/3 procijenjene vrijednosti.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Folirant:

  Ma to su vas opeta Srbi pokrali a samo se malo jos strpite i bit ce te kao Svicarska kako vam je krivousti obecao,mislim tamo negdje u januaru kad snijeg zapada.

 • -obrisani-:

  VAŠ H D Z

 • Avatar Bjeda
  Bjeda:

  Ova drzava je bila na bubnju 1991. Kuglice su jos tada izvucene ,a brojevi se polako saznaju... Jos malo i EU je tu...dopunski broj...