Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I dalje crno

Do kraja lipnja javni dug skočio na 59,5% BDP-a

kune
Filip Brala/PIXSELL
25.10.2013.
u 10:30

I Hrvatska je obuhvaćena posljednjim izvještajem i u grupi je zemalja koje bilježe povećanje zaduženosti

Europska unija ne uspijeva zaustaviti rast javnog duga svojih članica unatoč mjerama i proceduri prekomjernog deficita u kojoj je većina od 28 država. Eurostat objavljuje da je do kraja lipnja ove godine javni dug država članica eurozone skočio na 93,4 posto BDP-a, a svih 28 država članica EU na 86,8 posto.

Nadomak 200 milijardi

I Hrvatska je obuhvaćena posljednjim izvještajem i u grupi je zemalja koje bilježe povećanje zaduženosti. Potkraj lipnja bili smo nadomak granice od 60 posto javnog duga – točnije dug je dogurao do 59,5 posto BDP-a i tim tempom do kraja godine premašit će 60 posto, nakon čega se pale svi alarmi jer se tolika razina duga teško može držati pod kontrolom. Hrvatski je javni dug potkraj lipnja bio 197,3 milijarde kuna – oko 7 milijardi kuna veći nego u ožujku 2013. i 19 milijardi kuna veći nego u lipnju 2012. godine. U godinu dana rast je 5,4 postotna poena.

Popravili smo prosjek EU

Najzaduženije su članice EU Grčka, Italija, Portugal, Irska i Belgija s dugom koji je jedan do 1,7 puta prekoračio razinu njihova BDP-a. Na drugoj strani su Estonija, Bugarska i Luksemburg, koje su se zadužile samo od 10 do 23 posto svoga BDP-a. Unatrag godinu dana najmanje kontrole nad kretanjem javnog duga bilo je u Grčkoj, Irskoj, Cipru, Španjolskoj, Sloveniji i Portugalu – povećanje je od 13 do 20 posto. Slovenija je u posljednjih godinu dana povećala dug 14 posto, dok su ga Letonija, Njemačka, Danska i Austrija smanjile. Više kao kuriozitet izdvajamo da je Hrvatska, kao najmlađa članica, ulaskom u EU sitno spustila prosjek zaduženosti EU sa 86,9 na 86,8% BDP-a budući da se nalazila u boljoj polovici članica. Pet godina recesije bilo je pogubno za Hrvatsku jer je u tom razdoblju javni dug zemlje udvostručen.

>> Hrvati imaju 20,6 milijardi eura više nego što je dug RH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije