Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važno je znati

Do dolaska liječnika reakcija građana ključna je za spas života

'25.10.2012., Karlovac - Karlovacka Hitna sluzba organizirala je tecaj osnova odrzavanja zivota za gradjane, ali je interes bio vrlo slab. Photo: Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric/PIXSELL'
26.10.2012.
u 12:13

Masaža srca i metoda usta na usta održavaju živote, ali građani, koji se slabo odazivaju na edukacije, strahuju od još veće štete

Građani su vrlo loše upoznati s postupkom reanimacije, mada je to znanje nužno. Mi iz Hitne, koliko god brzi bili, ne možemo biti na licu mjesta u minuti, ne možemo se “teleportirati” – objašnjava Perica Vucelić, prvostupnik sestrinstva, koji radi kao medicinski tehničar u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Karlovac.

Upravo stoga što je u slučaju ugroze života svaka sekunda važna, ova zdravstvena ustanova svake godine barem dva puta organizira tečajeve osnovnog postupka održavanja života. No, ni ovoga puta, kao ni ranije, nitko od građana nije se odazvao, ali su zato djelatnici “utvrdili gradivo” vježbajući na posebnim lutkama.

 – Uvježbavaju se postupci vanjske masaže srca i umjetnog disanja. Građani se inače u situacijama zastoja srca plaše pomoći unesrećenom, strahujući da ne naprave još veću štetu. Međutim, štetu je nemoguće napraviti. Barem da se masira srce do dolaska hitne pomoći. To uistinu puno znači, jer se održava cirkulacija krvi – objašnjava Vucelić. U takvim situacijama najviše strada mozak, a posljedice mogu biti ne samo smrt, nego i teža oštećenja, jer taj ključni organ ne dobiva kisik.

Oni koji zovu hitnu medicinsku pomoć zbog ovakvih situacija, a plaše se ujedno pomoći reanimacijom, često su agresivni prema dispečeru i pitaju gdje su liječnici, zašto već nisu na licu mjesta... Takve reakcije su normalne i razumljive, ali građani moraju znati da u tom trenutku oni mogu pomoći više od nas – poručuje Vucelić.

Srce se masira pritiscima na sredinu prsne kosti i metodom “usta na usta”. Pritišće se 30 puta, pa se dva puta udahne u unesrećenog. Ove godine zabilježeno je 27,3 posto uspješnih reanimacija na području Karlovca ili 9 od 33.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije