Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNA EMISIJA

Do 2050. u oceanima ćemo imati više plastike nego riba

Foto: Screenshot
1/2
09.06.2021.
u 08:59

Prema nekim podacima u EU se reciklira oko 30 posto plastičnog otpada. 30 posto se odlaže i 39 posto završi u spalionicama otpada.

Gotovo sva ambalaža danas je plastična. S 1,5 milijuna tona 1950ih njena je potrošnja porasla na čak 368 milijuna tona u 2019.

Procjenjuje se da ćemo do 2050. u oceanima imati više plastike nego riba, pa iako sm otoga svjesni reciklaža je u povojima. Prema nekim podacima u EU se reciklira oko 30 posto plastičnog otpada. 30 posto se odlaže i 39 posto završi u spalionicama otpada.

Na svjetskoj je razini situacija još gora – prema podacima OECD-a reciklira se tek od 14 do 18 posto plastike. U Europskoj uniji, primjerice, kapaciteti za recikliranje tri su puta manji od proizvedenih količina.

Vesna Petrović, sudska vještakinja za ekologiju, kaže kako je EU donijela nove dokumente kojima bi se poboljšala reciklaža: Jedan od njih, koji je stupio na snagu početkom ove godine, a kojim je Europska unija zabranila izvoz plastike koju je teško reciklirati u zemlje izvan Europske unije, odnosno u zemlje koje nisu u OECD-u. To znači da ćemo morati više reciklirati.


 

Prilog o plastici možete pogledati i u gospodarskoj emisiji Poslovni plan koja se emitira subotom na drugom programu HTV-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije