Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesnosne vrućine
Povratak na članak

Do 2050. jug Europe očekuje još toplotnih valova poput 'Lucifera'

Dijelovi južne i istočne Evrope tijekom srpnja i kolovoza hvatali su se u koštac s temperaturama iznad 40 Celzijevih stupnjeva

Komentari 8

KR
kruti191
15:44 27.09.2017.

biram levu!!!

VL
IL
ilijan
19:44 27.09.2017.

Meni je već sa te slike udar!

VL
DR
Draš
16:32 27.09.2017.

Mudroseri,gore je poveznica na stari članak:I rujan će biti vrlo topao,a ja se smrzavam i moram uključiti grijanje.A sada prognozirate za 2050.

VL
Avatar nekakav
nekakav
08:06 29.09.2017.

kolka je vjerojatnost ovih simulacija? manja od 2%, ili 2 promila? još manja? ono, pred mjesec dana su prognozirali da bude rujan suhi i topli, a nas zadesile poplave i hladnoća. niste u stanju napraviti točnu prognozu za 4 dana, a umišljate da 'znate' kako bude za 50, 100, godina?! kakve veze ima potrošnja fosilnih goriva sa zagrijavanjem zemlje? jel bilo trošenja ugljena, nafte i plina, prije 1.000 godina, kad je grenland bio zeleni, pa je započelo naseljavanje? jel bilo tih ispuštanja pred 12.000 godina, kad je započelo zatopljenje, topljenje ledenjaka... ono, čovjek je postao čovjek? iza svega stoje interesi. jedan vulkan u atmosferu ispusti više co2 nego svi mi u jednoj godini. raspadanje biljne mase u amazoni godišnje daje više co2 nego svi mi sa autima. znanstveno utemeljena i dokazana istraživanja u najcrnjim prognozama i izračunima daju 4% udjela čovjeka u ovome cirkusu. što vi znate o prirodnom ciklusu kruženja vode? skoro pa ništa. a ciklus kruženja ugljika? pa mi smo ugljični svijet!! bez ugljika, u ovom slučaju co2, nema poljoprivrede, nema mora, nema leda, nema ničega. tu se nabacuju 'prognoze' kao igramo poker, pa blefiramo. model koji bi mogao raditi prognoze klime (ne vremenske prognoze!) još nije razvijen. varijable koje u tome moraju biti se broje u stotinama tisuća brojeva, uvjeta, formula, pretpostavki. koje nam nisu ni poznate. kinezi još uvijek nisu napravili računalo koje bi to moglo u razumnom vremenu obrađivati. golfska struja slabi i mijenja smjer..

VL
DU
Deleted user
17:24 27.09.2017.

Najtopliji dan u RH ove godine bio bi mi najhladniji dan ljeta provedenih na podrucju sj, Afrike. No tamo se maslinici navodnjavaju te nema bas pozara. Dakle treba se brinuti o protupozarnoj zastiti u cijeloj Dalmaciji a ne samo 500m od mora. I jednom kad se covjek navikne i tih +40C nije velika stvar.

VL
Avatar EUJ-
EUJ-
15:44 27.09.2017.

Toplotni udari do 2050 če biti samo u Europi jer kod na balkanu če još tada biti hladnoca lopovluka, besposlicarstva i sramota zabranjene thompsonove pjesme. Jedino se bojim da mi domjubno Balkanci ne doživimo toplotne udare uz požare koje čemo uz Boga I domoljublje gasiti kao svoji na svome.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.