Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska nositelj projekta

Do 2023. iz EU tri miljuna eura za 'pametni' turizam na Mediteranu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
27.01.2020.
u 16:52

Naša smart rješenja za upravljanje gužvama doprinijela su da nas britanski The Independent skine s crne liste, kaže zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić

Kako uz pomoć modernih tehnologija razvijati inovativna i pametna rješenja koja će poticati održivi i uključivi turizam na Mediteranu, razgovaralo se danas u Zagrebu na uvodnoj konferenciji 'Osnaživanje Mediterana za SMART turizam'. U četverogodišnji projekt, koji s tri milijuna eura podržava Europska unija, uključeno je devet mediteransklih zemalja, a nositelj cijele priče je Hrvatska, odnosno Ministarstvo turizma RH. Projekt bi trebao iznjedriti niz poslovnih modela tzv. pametnog tuirzma, koji će biti primjenjivi u svim uključenim zemljama. Uz podršku razvoju održivog turizma, cilj je i naći odgovore na nadolazeće turističke izazove kako bi Mediteran zadržao položaj globalnog lidera mežu turističkim destinacijama.

Konferenciju je otvorio državni tajnik za turizam Frane Matušić, a predstavljeno je i nekoliko primjera dobre prakse u rješavanju izazova brzog rasta i razvoja turizma. S nekoliko njih pohvalili su se i predstavnici Dubrovnika.

- Krenuli smo sa šest brojača turista, potom s aplikacijom koja praktički predviđa kretanje i mogućnost gužvi u starogradskoj jezgri, a imamo i tzv. smart parking zahvaljujući čemu se u svakom trenutku zna ima li i koliko slobodnih mjesta za parkiranje. Također, imamo i aplikaciju koja, kada broj turista u Gradu prijeđe 4.000, korisnicima javlja alternativne rute i lokacije za posjet. Ta su rješenja zasigurno doprinijela da od ovog siječnja više nismo na crnoj listi destinacija koje ugrožava preveliki turistički promet utjecajnog britanskog The Independenta - zadovoljno ističe zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić, koja je na konferenciji predstavila neke od uspješnih dubrovačkih smart rješenja za regulaciju gužvi i održivi turizam.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije