Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost u prometu

Do 2020. cilj im je prepoloviti broj poginulih na našim cestama

sudar kamiona i traktora (1)
Davor Javorović/PIXSELL
11.05.2011.
u 15:28

Lani je na našim cestama poginulo 426 ljudi ili 9,7 poginulih na 100.000 stanovnika

Najvažniji cilj novog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH je do 2020. godine smanjiti broj poginulih osoba za 50 posto, kazao je načelnik Odsjeka prometne preventive MUP-a Josip Mataija na stručnom skupu "Desetljeće sigurnosti u cestovnom prometu" u organizaciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Cilj je i da ograničenja brzine poštuje 90 posto vozača, a sigurnosni pojas i kacigu koristi 98% vozača.

Lani je na našim cestama poginulo 426 osoba ili 9,7 poginulih na 100.000 stanovnika. Prometne nesreće i u svijetu su jedan od najvećih javnozdravstvenih problema. Godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna, a 30 milijuna bude ih ozlijeđeno. Prometne nesreće glavni su uzrok smrtnosti osoba između 10 i 25 godina.

Većina tih nesreća može se spriječiti, a sudionici skupa složili su se da je potrebno unaprijediti kontrolu vozača, sigurnost prometnica i vozila, poboljšati i ubrzati pružanje hitne medicinske pomoći te u svim pravcima preventivno djelovati na sve sudionike u prometu.

Ključne riječi

Komentara 2

SL
slavonac42
15:50 11.05.2011.

Mislim da do ovoliko nesreča i smrtnosti dolazi baš radi toga što imamo jako loše ceste rupave i uske da se na mjestima jedva obiđu ili mimoiđu dva vozila,i tamo gdje imamo prostora za 3 traka mi imamo 2 jer nam je preskupo napraviti neko proširenje cestovni prometa jer to nam je jako skupo ali za ukrasti i prevariti za nekoliko milijardi državni proračun to nam nije skupo.Nema napretka dok vlada mafija i ovolika krađa u državi da smo odjednom pali na privatni sektor a taj isti je lakom u prevarama i krađama šta se čeka kada če več tim lopovima i mafijašima biti oduzeta imovina i vračena državi mislim da nikada jer je lopovska cijela vlada i sve stranke koje se samo prepucavaju u saboru.

AA
aabbcc
16:43 11.05.2011.

,11.05.2011. u 15:50h slavonac42 je napisao/la: Mislim da do ovoliko nesreča i smrtnosti dolazi baš radi toga što imamo jako loše ceste rupave i uske .. _________________ Ceste su vam mnogo bolje nego vozaci koji nisu obuceni. Dignite asfalt saa cesta i nece vise biti nesreca. Hrvati nikada ne prave udese na makadamskim cestama bez asfalta, jer tu cuvaju auto i voze polako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije