Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE STANJE

Do 2018. Srbija ostaje bez jedina tri MIG-a 29

MiG 29
Foto: Marko M./Wikimedia Commons
26.08.2014.
u 10:00

"Naše letjelice ne mogu se ni obnoviti"

Čini se da je situacija sa zrakoplovima u Srbiji vrlo slična onoj u hrvatskom zrakoplovstvu pa srpsko nebo trenutačno čuvaju tri MIG-a 29 i jedan MIG 21, a budući da je rok trajanja MIG-a 29 ograničen do 2018., uskoro će Srbija ostati bez ozbiljnijih borbenih aviona. Mediji u Srbiji javljaju kako se nakon neuspjeha u dogovoru s Rusijom o kupnji najnovije generacije ratnih zrakoplova srpsko zrakoplovstvo našlo u najgoroj situaciji u posljednjih 100 godina.

– Nedavni posjet ministra obrane Bratislava Gašića Moskvi raspršio je i posljednji tračak nade da će u Vojsku Srbije ući barem jedna eskadrila ruskih letjelica MIG 29M2. Nakon dvije godine gromoglasnih najava i velikih očekivanja, ministar je priopćio istinu – robni kredit od gotovo 1,5 milijardi dolara je zamrznut, a nabavka zrakoplova odlaže se za bolja vremena – pišu beogradske Večernje novosti. Mediji navode da se zbog loše opskrbljenosti dijelovima i opremom nekoliko puta događalo da izvan stroja ostane čak i dežurni par zrakoplova, zadužen za reagiranje u slučaju upada letjelice u srpski zračni prostor, a razloga je bilo više – pokidane gume, pokvareni akumulatori, nedostatak dijelova za katapultiranje pilota...  

Ideja da se stari zrakoplovi pošalju na remont, što čini Hrvatska, za Srbiju nije rješenje jer, kako je objasnio bivši zapovjednik srpskog zrakoplovstva Spasoje Smiljanić, "naše se letjelice ne mogu ni obnoviti".  

– MIG-ovi 21 u takvom su stanju da će vrlo brzo moći samo u staro željezo. Kupnja nekoliko polovnih zrakoplova jedno je od mogućih rješenja, ali i za to su potrebna ozbiljna sredstva, koja država trenutačno nema. Čak i da se nađe novac, veliko je pitanje koliko je takav posao uopće isplativ – kaže Smiljanić. Ništa bolja situacija nije ni s helikopterima – od osam, leti ih šest.

>> Svi MiG-ovi bit će spremni tek krajem godine

>> 'U Oluji je sudjelovalo 19 MiG-ova i nijedan nije pao niti je pogođen'

Komentara 72

PO
portugisac
10:35 26.08.2014.

hahahaha koje naivno skretanje sa teme jadnoga stanja u Hrvatskome zrakoplovstvu. Goga boli za stanje u Srbiji sa migovima i općenito.

SA
samoborka
10:34 26.08.2014.

Previse su ih koristili u sijanju smrti Hrvatskom 90ih pa nikakvo cudo da su preistroseni i u raspadnom stanju.

AN
Android
11:03 26.08.2014.

Vesti iz regiona!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije