Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Informacije o čovječanstvu moguće je digitalno pohraniti u molekulu DNK

U samo jedan gram molekule DNK može se pohraniti 215 milijuna gigabajta

Komentari 5

SU
SuperString
11:13 24.02.2018.

Akademik koristi riječ "Silikon" ..to je sredstvo za brtvljenje ! eng. silicon = silicij, dakle čitatelj je zbunjen, silikon se koristi kao glavno gradivno sredstvo za izradu mem. čipova, cpu-a ??? Večernjakova popularizacija "znanosti" iz kolumne akademika Rudana :-(

VL
JU
juma
10:34 24.02.2018.

Veća količina informacija ne mora nužno značiti porast znanja. Štoviše čini mi se kako smo zapravo zatrpani informacijama koje su zapravo smeće, a ne novo znanje. Stoga je članak promašen, jer znanje i informacije nisu isto. Čitam, recimo jučer članak o migreni. Informacija je daleko više nego prije, no i dalje se ne zna kako i zbog čega nastaje, osim sto su neke teorije odbačene i sada su uveli nove. Možda se naše znanje i udvostručava svake godine? Tako je u VL svake godine dvostruko više fotografija golišavih starleta sa silikonskim poprsjem i ćubastim usnama.

VL
NI
Ninica
11:30 24.02.2018.

Meni je ovo vrlo interesantno, iako nemam ni osnova s tog područja. Kao potpuna neznalica iz ovog područja koja ću se vjerojatno osramotiti postavljajući si ovo pitanje, razmišljam, ako postoji mogućnost inskripcije (upisa) običnih informacija ne vezanih za one uobičajene genske, onda valjda postoji i ona obrnuta mogućnost, dešifriranje običnih podataka nevezanih za one genske.

VL
Avatar comparator
comparator
08:34 24.02.2018.

Moglo bi se dogoditi da multipliciramo znanje kao na hard disku ukoliko se promjenom hardvera dogodi potreba za kopiranjem pa u hrpi podataka ne nađemo ono što tražimo .Čovječanstvo je već napravilo jedan takav podvig biblijom koja je postala zagonetkaa zbog protoka vremena i doveli smo se u situaciju da ne razumijemo poruku poslanu iz prošlosti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.