Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet izraelu

Dnevnik agnostika iz Svete zemlje: Vide nas kao prijateljsku zemlju

\'Palestinian President Mahmoud Abbas and his Croatian counterpart Ivo Josipovic (L) shake hands during their meeting in the West Bank city of Ramallah February 14, 2012. REUTERS/Atef Safadi/Pool (WES
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
19.02.2012.
u 11:05

Upravo zbog važnosti odnosa s Izraelom, na put je krenuo “jaki predsjednički tim” ojačan ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH Dragom Lovrićem.

Odlazak u Izrael jedno je od važnih putovanja za svakog državnika. Ne samo zbog nerazmjerne važnosti uloge koju Izrael ima na međunarodnoj političkoj sceni u odnosu na svoju veličinu i broj stanovnika, ili zbog iznimne uspješnosti te države na gospodarskom planu, ili vojne snage Izraela, nego i zbog povijesti Izraela i židovskog naroda s kojom su povezane mnoge zemlje, pa i Hrvatska.

Naravno, tu su i kompleksni politički odnosi u samom Izraelu između Židova i Palestinaca, odnosi između Izraela i njegovih susjeda te specifični odnosi Izraela s SAD-om, EU te brojnim muslimanskim državama, posebno s Iranom. Svi ti odnosi nisu bez utjecaja i na Hrvatsku, to prije što su i Izrael i Hrvatska u turbulentnoj mediteranskoj regiji. Upravo zbog važnosti odnosa s Izraelom, na put je krenuo “jaki predsjednički tim” ojačan ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i načelnikom Glavnog stožera OSRH Dragom Lovrićem.

Nedjelja, 12. veljače

Srdačan doček u zračnoj luci Ben Gurion nije dugo trajao. Izraelski tim na čelu s ministrom Danielom Hershkovicem, ministrom znanosti, predao nas je odmah u ruke posade helikoptera izraelskog ratnog zrakoplovstva. Krećemo za Golansku visoravan. Tamo 96 pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske sudjeluje u mirovnoj operaciji UNDOF, gdje zajedno s pripadnicima austrijske vojske (Austrijsko-hrvatska bojna) temeljem odluke Vijeća sigurnosti UN-a nadzire razdvajanje sirijskih i izraelskih snaga. Pogled iz helikoptera je fascinantan. Pred očima nam promiču židovska i palestinska naselja i gradovi koje dijeli nevelika udaljenost, najčešće plodna zemlja, nerijetko i zidovi. Visoka tehnologija od nekad neplodnih krajeva napravila je riznicu voća i povrća, od gladne zemlje jednog od izvoznika hrane.

Zapovjednik UNDOF-a gen. Natalio Ecarma, Filipinac, pun je pohvala za naše vojnike na čelu s bojnikom Ivicom Brajkovićem, zapovjednikom našeg kontingenta. Hrvatska zaista može biti ponosna na njih. Sada, kada na Golanu vlada mir, najveći su izazovi mine i civili koji ne poštuju režim razdvajanja. Ali otvoreni sukobi u Siriji prijete novim izazovima. Druženje s pripadnicama i pripadnicima našeg kontingenta iznimno je srdačno. Govore mi o dužnostima koje obavljaju, kako provode dane, kontaktiraju s obitelji i prijateljima u domovini… Na kraju zajednička fotografija, za uspomenu.

>>Cijeli dnevnik iz Izraela hrvatskog predsjednika Ive Josipovića pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Ključne riječi

Komentara 74

BI
billynik
11:45 19.02.2012.

A što bi tu trebalo komentirati, naslov članka i autor sve govore. Moguće samo u Hrvatskoj.

OB
-obrisani-
11:59 19.02.2012.

Oluja 2 - Lustracija (obuhvatiti i 2. \"koleno\")

OB
-obrisani-
21:07 19.02.2012.

Oluja 2 - Lustracija (uključiti i 2. koljeno)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije