Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD JE BIO META Predstavljena knjiga o ratnoj 1991.

Dnevnički zapisi o stradanju prokrijumčareni ispod odjeće

26.02.2009.
u 18:08

Grad je bio meta: bolnica, dom umirovljenika... (agresija Srbije, odnosno JNA i srpsko-crnogorskih snaga i srpska okupacija Vukovara 1991.), naziv je zbornika radova koji je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar predstavio u Vili Knoll vukovarske Opće bolnice. Kroz 200 stranica te brojne fotografije i dokumente, knjiga sadrži i kratak prikaz osamostaljenja, okupacije i oslobođenja Hrvatske uz poseban osvrt na događanja u vukovarskoj bolnici i Domu umirovljenika.

– O događanjima tijekom Domovinskoga rata u i oko Doma umirovljenika malo se ili gotovo ništa ne zna. Dok su korisnici većine domova u Slavoniji u to vrijeme bili evakuirani u Mađarsku, mi smo s našim korisnicima bili do samoga pada grada – prisjeća se Anica Marić, ratna ravnateljica doma.

Kaže da unatoč svemu proživljenom nitko od djelatnika doma nije dobio Spomenicu Domovinskoga rata, pa ni obično hvala, iako su to svojim radom u ratno vrijeme svakako zaslužili. Prisjetila se i svih nedaća, dana bez vode i struje, granatiranja od 5. rujna, pripremanja obroka za korisnike te svih drugih događanja koja su se odvijala na svega 300 metara od bojišnice. Objavljeni dnevnik o događanjima u Domu umirovljenika nastao je u Domovinskom ratu, a iz grada je, nakon njegova pada, prokrijumčaren ispod odjeće.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije