Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK

Đureka se tereti da je gradu Zlataru prouzročio štetu od 26,8 mil. kuna

Marijan Đurek
Sabina Sviben/VLM
30.12.2010.
u 19:22

Optužnica je podignuta zbog počinjenja više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti

ZLATAR – Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšega zlatarskog gradonačelnika Marijana Đureka i još sedam osoba zbog počinjenja više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih isprava, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te utaje poreza i drugih davanja.

Optužnica je podignuta 23. prosinca. Sedam suoptuženika su obrtnik Mato Crnac, direktori građevinskih tvrtki Marica Duktaj i Zoran Zeba, nadzorni inženjeri Marijan Posarić, Željko Šutina i Alojz Kokolek te bivši ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Vlado Kavač, koji su prošle godine bili uhićeni zajedno s Đurekom u akciji „Carevo ruho“. Optužnica navodi da je Marijan Đurek od travnja 2005. do svibnja 2009. godine kao gradonačelnik Grada Zlatara zajedno s navedenim direktorima građevinskih tvrtki protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi te mimo natječajnih uvjeta i krivotvorenjem natječajne dokumentacije zaključio ugovore o izvođenju građevinskih radova, a oni su sačinili neistinitu natječajnu dokumentaciju i ispostavili privremene situacije za radove koje nisu u cijelosti obavili.

U dogovoru s Đurekom privremene situacije su kao nadzorni inženjeri ovjerili, iako su znali da radovi nisu u cijelosti obavljeni. Da bi se realiziralo navedeno, Đurek je zadužio Grad Zlatar zaključivanjem ugovora o kreditima s poslovnim bankama i pravnim osobama te je na ime povrata kredita, s obzirom na to da je znao da nema proračunskih sredstava za njihov povrat, izdavao sredstva osiguranja i time opteretio imovinu Grada Zlatara zasnivanjem založnog prava na nekretninama i poslovnim udjelima u njegovu vlasništvu. Tako dobivenim sredstvima Đurek je plaćao ispostavljene privremene situacije, a Kavač je kao ravnatelj Županijske uprave za ceste, u dogovoru s Đurekom, odobravao isplate jednome trgovačkom društvu na temelju fiktivne privremene situacije drugoga trgovačkog društva.

Na opisani način bivši gradonačelnik založio je cjelokupnu imovinu Grada Zlatara te doveo do prezaduženosti i blokade gradskog žiro-računa, a Gradu Zlataru prouzročena je šteta u ukupnom iznosu od 26.885.634,12 kuna. U navedenom razdoblju, u nakani da onemogući evidentiranje investicijskih radova i zaduženja Grada Zlatara, Đurek nije vodio poslovne knjige koje je po zakonu bio obvezan voditi, a kako nije plaćen porez na dodanu vrijednost, proračun RH oštećen je za ukupni iznos od 567.423,73 kune.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
light
10:29 31.12.2010.

...Djurek...kak si se dal napeljati ...tvoj zamjenik već lijepo služi drugoga gazdu a ti buš v režtu čubel...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije