Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽBE Sukob zbog anonimnog pisma koje potpisuju hrvatski znanstvenici u Njemačkoj

Đikić: Ministarstvo stoji iza anonimnog pamfleta

izd03-txt.jpg
import
Autori: Irena Kustura, Diana Glavina
28.02.2006.
u 19:47

Ivan Đikić postigao je nezamislivo – izravno se sukobio s cijelom znanstvenom zajednicom u RH, sa svim važnim znanstvenim institucijama u RH... Sada je posve jasno na koji je način ta osoba štetna za Institut i zemlju”, dio je anonimnog pisma koje je potpisano s 'hrvatski znanstvenici u Njemačkoj’, protiv prof. Ivana Đikića.

Opasne namjere
Nedavno je to pismo poslano njegovu nadređenom u Goethe Institut u Frankfurt, profesoru Mu00FCller-Esterlu. Autori anonimnog pisma navode i to da je Đikić jedan od najkontroverznijih znanstvenika hrvatskog podrijetla te da “nevjerojatnu količinu vremena provodi napadajući svakoga sa suprotnim mišljenjem”.

Sigurni smo da znate što ćete napraviti s tim informacijama, završavaju pismo “hrvatski znanstvenici u Njemačkoj”, aludirajući na to da čelnici Goethe Sveučilišta moraju preispitati rad hrvatskog znanstvenika jer, eto, ima opasne namjere. To anonimo pismo posljedica je već poznatog apela koji je sa skupinom istomišljenika pokrenuo prof.

Đikić, a potpisalo ga je više od 260 znanstvenika i traže da se ispita transparentnost znanstvenih projekata u RH, posebno projekta “Jezgra 23”. Ne mogavši prešutjeti teške optužbe, prof. Đikić javno se obratio hrvatskom predsjedniku, premijeru i hrvatskoj javnosti, uvjeren da je pismo poslano iz Hrvatske.

– Pismu su priloženi dokumenti u kojima je kao autor naveden “dschwarz”, što odgovara korisničkom imenu Dragana Schwarza, pomoćnika ministra znanosti za informacijsko društvo. Digitalna forenzika anonimnog pisma otkrila je da je autor neuspjelo pokušao prikriti tragove.

Upitni dokazi
Daljnje je istraživanje pokazalo da je anonimno pismo poslano s VIPNetove mreže u Hrvatskoj, iz bloka adresa koje VIP dodjeljuje bežičnim kompjutorima. Ustanovljeno je da ugovor za takav “3G bežični pristup” preko VIPNet-a ima upravo MZOŠ. Ministar Primorac obaviješten je o cijelom slučaju još 15. siječnja i zamoljen da pokrene istragu zbog osnovane sumnje da su službenici MZOŠ-a uključeni u pisanje anonimnog pisma – kaže prof.

Đikić i dodaje da unatoč činjenicama koje upozoravaju na to, ministar do danas nije ništa učinio da se pronađu pojedinci koji stoje iza tog pisma.

– Želim da se slučaj što prije riješi unutar RH i da se dodatno ne šteti ugledu Hrvatske širenjem ove afere istragama u Njemačkoj – zaključuje Đikić.

Iz Ministarstva prof. Đikića “poučavaju” da nema kompjutorskih adresa nego IP adrese te potvrđuju da rabe računala koja se na mrežu povezuju preko bežičnih mrežnih kartica. Tom tehnologijom, ističu, služe se deseci, a možda i stotine tvrtki za pristup internetu te zaključuju da se “tvrdnja gospodina Đikića o pošiljatelju pisma temelji jedino na njegovoj neutemeljenoj pretpostavci”.


Ministarstvo: Nedostaje digitalni potpis

U Ministarstvu znanosti čude se “neistinitim tvrdnjama” Đikića da je sporni e-mail poslao pomoćnik ministra Dragan Schwarz. Naglašavaju da im, iako tvrdi da ga ima, Đikić nikad nije dostavio serijski broj računala s kojega je e-mail poslan. – Serijski broj računala ne može se doznati, osim ako netko fizički nije pristupio računalu. Jedini pouzdani podatak kojim se sa sigurnošću može dokazati tko je pošiljatelj e-maila jest digitalni potpis– stoji u reagiranju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije