Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFGANISTAN

Djevojka u zatvoru jer je pobjegla od starca koji ju je htio oženiti

Žene moraju biti pokorne muškarcima u Afganistanu
REUTERS
01.04.2010.
u 10:09

"Bio je toliko star da je bojao sijedu bradu"; ispričala je djevojka, koja je baš u toj dobi već bila pronašla ljubav svog života. No, primitivni običaji otrgnuili su je od onoga koga je voljela.

Šesnaestogodišnja Afganistanka robija u zatvoru u Kabulu jer je - pobjegla od kuće. Sud je samo zbog toga odlučio da je kriva.

Kako je ispričala za Reuters (ime joj nije objavljeno), otac ju je prodao starijem muškarcu za 5000 dolara. "Bio je toliko star da je bojao sijedu bradu"; ispričala je djevojka, koja je baš u toj dobi već bila pronašla ljubav svog života. No, primitivni običaji otrgnuili su je od onoga koga je voljela...

Sad je u zatvoru i trudna je, ali ne zna s kime - s dečkom kojega voli ili starcem koji ju je kupio. Usput, u pritvoru su je već i silovali.

Njezinu sudbinu dijeli mnoštvo drugih Afganistanki koje su osumnjičene za kršenje morala - bježanje od kuće i preljub. Njih društvo od najranije dobi uči da žena ima pasivnu ulogu u društvu. Mora biti pokorna, šutjeti, slušati muškarca i ispunjavati sve njihove želje. Kad se nađu na sudu, nemaju šansi jer - ako progovore, protive se tradiciji, a ako šute, to je znak da prihvaćaju krivicu. Na koncu su čak i same uvjerene, u većini slučajeva, da su grešnice.

Reporteru Reutersa djevojka s crnom maramom, na pitanje zašto je tu, pokorno je odgovorila: "Zato što sam pogriješila!"






Ključne riječi

Komentara 17

OR
orisis
18:47 01.04.2010.

ona je glupa...Bedouinke su u istom polozhaju pa ipak imaju i ljubavnike i muzha i kuchu....

XA
xaron
19:22 01.04.2010.

Eto za takvu drzavu se bore tamo nasi vojnici skupa sa EU zemljama. Izgleda da je to model drzave za EU, pogotovo ako i Turska udje u tu \"zajednicu\" naroda. U ovom kontekstu \" principijelni\" stavovi EU o ljudskim pravimama ovim postaju neka vrsta neslane sale.

OB
-obrisani-
12:18 01.04.2010.

01.04.2010. u 12:15h zeki22 je napisao/la: sve su to gluposti ne možeš nekome prodati ljudsko biće!!! _________________________________ Može, i te kako! Pitaj Ukrajinke i Moldavke. One su jedva dočekale demokratiju zapadnog tipa da bi mogle biti prodane u Evropi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije