Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opreza nikad dosta

Napravila krivi potez s lećama: Zbog opasnog parazita ostala slijepa na jedno oko

Ilustracija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
29.09.2020.
u 09:10

Ozbiljna upalna bolest rožnice oka može dovesti do sljepoće, a najviše zahvaća osobe koje nose leće

Amebni keratitis poznat pod nazivom Acanthamoeba keratitis je rijetka, ali ozbiljna upalna bolest rožnice oka koja može dovesti do sljepoće, a najviše zahvaća osobe koje nose leće.

Parazit zvan Acanthamoeba nalazi se u zemlji, ali i vodi iz slavine. Charlotte Clarkson (24) koristila je leće umjesto naočala, ali jedan krivi potez doveo je do strašnih posljedica. Dodirnula je leću mokrim rukama iz slavine, a parazit pronađen u vodi iz slavine bio je kriv za njezin gubitak vida, javlja Daily Mail.

Video: Milan (34) već četiri godine živi s parazitom u sebi: "Imao sam osjećaj kao da mi je nešto u očima jer su me jako pekle!"

Kad se kapljice vode u kojima se nalazi mikroskopski parazit zaglave između rožnice i kontaktne leće koja sjedi na rožnici, parazit može ući u oko. Doslovno jede rožnicu, uzrokujući jake bolove, ekstremnu osjetljivost na svjetlost i u nekim slučajevima i sljepoću.

Inače, amebni keratitis sve je veći problem u zadnje vrijeme kod osoba koje nosi leće. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije