Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razlike u spolovima

Evo što bi hrvatski osnovnoškolci željeli raditi!

osnovci
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/5
01.07.2016.
u 20:58

Djeca od 10 godina imaju najpozitivnije stavove o STEM zanimanjima, a nakon toga polako gube interes za to područje

Iako je danas na prirodoslovno-matematičkim i tehničkim fakultetima još uvijek znatno manje studentica nego njihovih muških kolega, sadašnji osnovci smatraju da su ta, tzv. STEM zanimanja, podjednako i za djevojke i dečke. Ipak, djevojčicama se najviše sviđaju umjetnička zanimanja, a dječacima istraživačka i ona iz STEM područja.

Istraživanje u 16 OŠ

Pokazalo je to istraživanje u sklopu Projekta o profesionalnim aspiracijama prema STEM zanimanjima provedeno u osnovnim školama koje je pod vodstvom prof. dr. Josipa Burušića iz Instituta “Ivo Pilar” počelo ove školske godine u 16 osnovnih škola na širem zagrebačkom području, a potrajat će do školske godine 2018./2019.

– Ohrabrujući je interes djevojčica i dječaka u ovom početnom dijelu istraživanja za STEM zanimanja i nadamo se da će ovakvi projekti taj interes dodatno povećati – prokomentirao je prof. Burušić. Upozorava na činjenicu da učenici svoju uspješnost u određenom predmetu vide ponajprije kroz ocjenu koju iz njega imaju.

Interes – računala

– Nastavnik koji je prestrog u ocjenjivanju ili daje nepravedno lošiju ocjenu učeniku, primjerice iz matematike ili fizike, negativno utječe na interes učenika za zanimanja iz STEM područja – naglašava Burušić. O ljudima koji rade u STEM području osnovci misle da su pametni, da imaju uzbudljiv posao, da mogu napraviti promjene u svijetu i da zarađuju mnogo. Djecu je najviše oduševila oprema na zagrebačkom FER-u pa stoga i ne začuđuje da od STEM zanimanja najviše aspiracije pokazuju za ona u kojima bi se bavila računalima.

Foto: VLm

Komentara 2

DU
Deleted user
21:09 01.07.2016.

Zbog ovog teksta ocekujem da vas napande neka udruga ili ekipa za ravnopravnost spolova

BA
BandaZG
23:03 01.07.2016.

I onda se neki čude razlici prosječne plaće između muškaraca i žena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije