Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo što bi hrvatski osnovnoškolci željeli raditi!

Djeca od 10 godina imaju najpozitivnije stavove o STEM zanimanjima, a nakon toga polako gube interes za to područje
01. srpnja 2016. u 20:58 2 komentara 1067 prikaza
osnovci
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Iako je danas na prirodoslovno-matematičkim i tehničkim fakultetima još uvijek znatno manje studentica nego njihovih muških kolega, sadašnji osnovci smatraju da su ta, tzv. STEM zanimanja, podjednako i za djevojke i dečke. Ipak, djevojčicama se najviše sviđaju umjetnička zanimanja, a dječacima istraživačka i ona iz STEM područja.

Istraživanje u 16 OŠ

Pokazalo je to istraživanje u sklopu Projekta o profesionalnim aspiracijama prema STEM zanimanjima provedeno u osnovnim školama koje je pod vodstvom prof. dr. Josipa Burušića iz Instituta “Ivo Pilar” počelo ove školske godine u 16 osnovnih škola na širem zagrebačkom području, a potrajat će do školske godine 2018./2019.

Predrag Šustar Odbor za obrazovanje Šustar: Kurikulum od rujna ide u eksperimentalnu fazu 21.01.2016., Zagreb - Novoizabrani ministri izlaze iz sredisnjice HDZ-a. Predrag Sustar ministar obrazovanja Photo: Davor Visnjic/PIXSELL Školstvo Može li Šustar uvesti više likovnog, tjelesnog i obveznu informatiku?

– Ohrabrujući je interes djevojčica i dječaka u ovom početnom dijelu istraživanja za STEM zanimanja i nadamo se da će ovakvi projekti taj interes dodatno povećati – prokomentirao je prof. Burušić. Upozorava na činjenicu da učenici svoju uspješnost u određenom predmetu vide ponajprije kroz ocjenu koju iz njega imaju.

Interes – računala

– Nastavnik koji je prestrog u ocjenjivanju ili daje nepravedno lošiju ocjenu učeniku, primjerice iz matematike ili fizike, negativno utječe na interes učenika za zanimanja iz STEM područja – naglašava Burušić. O ljudima koji rade u STEM području osnovci misle da su pametni, da imaju uzbudljiv posao, da mogu napraviti promjene u svijetu i da zarađuju mnogo. Djecu je najviše oduševila oprema na zagrebačkom FER-u pa stoga i ne začuđuje da od STEM zanimanja najviše aspiracije pokazuju za ona u kojima bi se bavila računalima.

grafika | Autor : VL Foto: VL

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Deleted user:

    Zbog ovog teksta ocekujem da vas napande neka udruga ili ekipa za ravnopravnost spolova

  • BandaZG:

    I onda se neki čude razlici prosječne plaće između muškaraca i žena.