Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čakovec

Đesika otkrila teške metale u pčelinjim košnicama

'19.03.2013., Cakovec- Nagradjene gimnazijalke Djesika Kolaric i Antonija Jancec.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
21.03.2013.
u 09:14

Na području Donje Dubrave razina svih metala je viša, iako su košnice bile u zaštićenom ornitološkom području


- U uzorcima propolisa iz košnica u blizini željezničkih pruga, prometnih cesta, industrijskih zona i intenzivno tretiranih poljoprivrednih područja, izmjerene su povišene koncentracije pojedinih metala. Iako Međimurje nema značajnijih industrijskih zona, ipak je na čak četiri lokacije utvrđena koncentracija olova viša dopuštene - kaže Đesika Kolarić (16), učenica drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, koja je na smotri istraživačkih radova u Prelogu osvojila nagradu za najbolji rad.

Istraživala je količinu metala u propolisa koji skupljaju pčele i zaključila da su najniže koncentracije izmjerene u gornjem Međimurju, gdje su košnice izolirane od prometnica, pruga i ostalih mogućih zagađivača.

- Propolis može poslužiti i kao bioindikator stanja u okoliš. Na osnovu dobivenih rezultata treba informirati pčelare o potrebi preseljenja košnica na lokacije udaljenije od mogućih izvora zagađenja. Nužno je ispitati čistoću propolisa prije izlaska na tržište jer može sadržavati nedozvoljene koncentracije metala koji mogu štetno djelovati na organizam - upozorava Đesika, kojoj su pomagale mentorice dr. sc. Žaklin Lukša, Nevenka Sinković i Tanja Šalamon. Propolis je sve popularniji i koristi se kao dodatak prehrani, pa su u gimnaziji odlučili istražiti čistoću tih proizvoda. Uočeno je da su na području Donje Dubrave razine svih metala više, iako su košnice bile u zaštićenom ornitološkom području.

Đesika je nagrađena putovanjem na istraživački kamp u Srbiji. Njezina vršnjakinja, također gimnazijalka, Antonija Jančec (16) nastupit će na smotri u Ptuju u Sloveniji. Ona je uz pomoć istih mentorica istraživala vrane gačac u Čakovcu i zaključila da metoda rušenja gnijezda sredinom ožujka, koja se koristila, nije dala učinkovite rezultate!

- Brojnost populacije vrane gačac značajno je porasla u odnosu na brojenje provedeno prije 18 godina - zaključila je Antonija. U Ptuj će otputovati i učenice III. OŠ ČakovecLucija Balent i Rebeka Šarić s radom \"Antibiotici iz prirode\" (mentorica Sanja Janušić), te učenik Srednje škole Prelog Luka Mesarić s radom \"Europski dabar (Castor fiber L.) - povratnik u naše vodene ekosustave\" (mentor Mišo Rašan).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije