Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor o Siriji

Djelomičan prekid vatre besmislen

U.S. Foreign Secretary John Kerry and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (L) gesture before their bilateral talks in Munich, Germany, February 11, 2016, ahead of the International Syria Support Group (ISSG) meeting. REUTERS/Michael Dalder   TPX IMAGES
Foto: Reuters/PIXSELL
13.02.2016.
u 00:20

Kerry: ne znam hoće li prekid vatre izdržati ako Rusija ne prekine napade iz zraka

U roku od tjedan dana u Siriji mora na snagu stupiti prekid vatre koji će omogućiti da se na područja koja su pod dugotrajnom opsadom dopremi medicinska i humanitarna pomoć. No to primirje ipak će biti djelomično jer neće vrijediti za ratne operacije koje se vode protiv Islamske države i drugih islamističkih grupacija. To su u Münchenu dogovorili vodeći diplomati zapadnih zemalja predvođeni američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom.

No ovaj čudni dogovor prate i nejasnoće i nedorečenosti. Tako se Rusija nije obvezala da će prekinuti zračne udare protiv sirijskih civila i pripadnika snaga umjerene oporbe. I sam Kerry izrazio je sumnju da će prekid vatre izdržati ako Rusija ne prestane bombardirati one koji se bore protiv Bashara al-Assada. Upravo je to bio jedan od glavnih zahtjeva umjerene oporbe koja je nakon postignutog dogovora izrazila sumnju da će on ikada biti proveden na terenu.

Provedbu ovog prekida vatre umjerena je oporba istaknula kao glavni uvjet za njihovo sudjelovanje na pregovorima za političko rješenje petogodišnjeg rata u SirijiI njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier bio je krajnje oprezan, kazavši da će se tek za nekoliko dana vidjeti postoje li mogućnosti da se provede ono što je dogovoreno u Münchenu.

“Činimo sve što je u našoj moći kako bismo diplomatski okončali ovaj konflikt. No to je još uvijek vrlo kompliciran konflikt u kojem ima sve više nasilja i sve više terorista”, kazao je John Kerry.

No iza paravana lete optužbe. Ruski premijer Dmitrij Medvedev u jednom je intervjuu sugerirao da bi uključivanje kopnene vojske iz Saudijske Arabije i drugih zaljevskih zemalja moglo izazvati rat širih razmjera.

No s druge strane Sjedinjene su Države optužile Rusiju da svojim bombardiranjem dolijeva ulje na vatru u konfliktu koji je i prije bio izrazito brutalan.

>>Al-Assad obećao: Vratit ću potpunu kontrolu nad zemljom uz pomoć saveznika

>>Dogovoren prekid sukoba u Siriji

Komentara 14

Avatar babas
babas
00:52 13.02.2016.

Kakav prekid sada kada su teroristi u rasulu? Sada treba još jače navaliti i za mjesec,dva cijelu Siriju osloboditi. Ameri se uplašili za svoje teroriste pa traže primirje,a Rus potpisao primirje,ali se nije obavezao da prestane sa zračnim udarima,hehehe.

DU
Deleted user
00:49 13.02.2016.

Nekoliko kruzera i nosača aviona i čas posla ih preselite sebi doma u USA.

SS
Stari_Sisak
02:32 13.02.2016.

"umjerena oporba"-lol. "veliki pravednici"-imaju nepravde i doma, pa tamo ne drame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije