Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed upozorenja

Djelatnici dječjeg vrtića Vukovar 2: Ili plaće ili štrajk

Foto: Branimir Bradarić
1/4
03.03.2014.
u 15:26

Prosvjed je organiziran, kako je rečeno, jer statusno nije riješeno financiranje ove obrazovne ustanove koju najvećim dijelom pohađaju djeca srpske nacionalne manjine

Okupljanjem ispred zgrade vukovarske gradske uprave, dijeljenjem letaka, a onda i zviždanjem danas je 30-ak djelatnika Dječjeg vrtića Vukovar 2. održalo prosvjed upozorenja. Prosvjed je organiziran, kako je rečeno, jer statusno nije riješeno financiranje ove obrazovne ustanove koju najvećim dijelom pohađaju djeca srpske nacionalne manjine kao i činjenice da im još uvijek nije isplaćena niti plaća za siječanj. – Situacija u vrtiću je financijski krajnje teška. Plaće ne možemo isplatiti, a i dobavljačima za električnu energiju i hranu dugujemo.

Prošli tjedan htjeli su nam isključiti struju ali kad su čuli da pripremamo prosvjed odustali su od toga. Dobavljačima smo dugovali ukupno 300.000 kuna od čega smo u siječnju platili 140.000 kuna, rekla je ravnateljica vrtića Slavka Lončar koja za financijsko stanje u ovoj ustanovi odgovornim smatra gradonačelnika Željka Saboa. – Rebalansom koji je usvojilo Gradsko vijeće treba nam se uplatiti još 380.000 kuna što do danas nije učinjeno. U petak, oko 15 sati, uplaćena su sredstva za redovitu djelatnost vrtića. Sve to su manipulacije i laži krajnje je vrijeme da se sve otkrije. Do svega ovoga ne bi ni došlo da su sredstva odobrena rebalansom uplaćena, istakla je Lončar.

Na prosvjedu je bio i dio djelatnika koji nerado govore o cijeloj situaciji u vrtiću. - Ovo ne traje od jučer, to je problem koji je prisutan već godinama. Ne znam zašto se to ne može već jednom riješiti. Postoji odluka ali sredstva dolaze na kapaljku. Mi radimo svoj posao i ne znamo tko je odgovoran za sve ovo ali znamo da nismo još dobili plaću i da nam je egzistencija ugrožena, rekla je zaposlenica vrtića Vesna Lada. Potpredsjednik Slavonsko – baranjskog sindikata Jovica Živanović najavio je da je ovo prosvjed upozorenja ali i da će, ako ne bude rezultata i problem uskoro ne bude riješen, uskoro krenuti i u štrajk gdje će koristiti sva zakonski dozvoljena sredstva.

Financiranje Dječjeg vrtića Vukovar 2 mora se jednom riješiti na način da svi budu zadovoljni, a ne da svake godine imamo iste ili slične probleme. Pozvao je i političare da se uključe i da pomognu da riješe problem, a ne da dodatno zakuhavaju situaciju. – Prosvjed je zakonsko prava koje nitko ne može oduzeti. Međutim, treba znati i da je prema vrtiću Vukovar 2 grad izvršio sve svoje financijske obveze do posljednje lipe. U petak je prebačeno 150.000 kuna za redovito poslovanje za mjesec veljaču. Isto tako treba znati i da je novac za plaće postojao i prije ove uplate što smo vidjeli prema dokumentima koje smo dobili. Zašto plaća nije isplaćena ne znam, to bi trebala znati ravnateljica, ali znam da grad Vukovar nije zadužen za isplatu plaća. Za to je zadužena ravnateljica, rekla je Stanković. Govoreći o situaciji u vrtiću rekla je i da je polovicom lipnja prošle godine u grad stigao dopis od ravnateljice u kojem se navodi da je u vrtiću osam radnika viška u odnosu na broj djece.

>> U prosvjed ide i Dječji vrtić Vukovar 2

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije