Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilje na internetu

Djeco, oprez! Gruba šala na Faceu može vas odvesti od mame i tate

Facebook
Pixsell
24.12.2010.
u 12:00

Kad dijete počini kažnjivu radnju, centar za socijalnu skrb obitelj nadzire šest mjeseci, a dijete može poslati i u dom

Dvjestotinjak učenika bjelovarske I. osnovne škole koji su na Facebooku osnovali grupu i ondje dogovarali ubojstvo nastavnice matematike ne znaju koliko ih takva nepodopština može stajati. Jer, prijetnja, uvreda ili kleveta kaznena su djela i kad su izrečene virtualno. Toga zacijelo nisu bili svjesni dok su nizali svoja viđenja kako treba kazniti nastavnicu koja im se ne sviđa.

Vratite psihologe u škole!

Istina, nisu kazneno ni prekršajno odgovorni jer mlađi su od 14 godina, ali da ih nastavnica prijavi, mogli bi imati i te kakvih problema.

Od kriminalne djelatnosti djece zaštitu propisuju mjere obiteljsko-pravne zaštite. To znači da će policija, kad ustanovi da je dijete počinilo kažnjivu radnju, o tome obavijestiti mjerodavni centar za socijalnu skrb, koji će provesti postupak i eventualno izreći mjeru obiteljsko-pravne zaštite. To može biti, primjerice, nadzor nad provođenjem roditeljskog prava, podrazumijeva najmanje šestomjesečni nadzor, a može rezultirati i upućivanjem djeteta u dom za djecu. – Djeca ne shvaćaju svu težinu napisanog u virtualnom prostoru u kojem nisu suočeni sa žrtvom, ne shvaćaju da je to nedopušteno, odnosno da će za svoje postupke morati odgovarati – objašnjava psihologinja dr. Gordana Buljan Flander i ističe kako nam kroz ovakve nemile slučajeve na naplatu dolazi izostanak edukacije i prevencije, i za đake, i za nastavnike i za roditelje.

– Država bi trebala napraviti nacionalni program sustavne edukacije i prevencije o virtualnome nasilju, kao i vršnjačkom nasilju i internetu općenito. Postoji mnogo programa koje provode pojedine udruge svaka za sebe, a te bi resurse država trebala objediniti u sustav. O tome bi se moglo razgovarati na satu razredne zajednice. Zasigurno je nenasilno rješavanje sukoba i te kako važna životna vještina koju djeca trebaju svladati, važnije od mnogih drugih stvari koje su obavezne u školi – napominje dr. Buljan Flander. Tada bi se napokon odbacio stav da je nasilje među vršnjacima normalan i "koristan" dio odrastanja.

Praksa, međutim, ide u obrnutu smjeru. Tako po hrvatskim školama uvelike već dulje nedostaje pedagoga, psihologa i defektologa, a zbog štednje ih neće do daljnjega ni zapošljavati. Baš ti bi stručni timovi, slaže se dr. Buljan Flander, mogli biti nositelji preventivnih programa u školama.

Osim toga, sredstva za prevenciju nasilja u školama iz godine u godinu smanjuju se, pa je u ovoj godini za to izdvojeno gotovo upola manje novca nego 2008. godine. Posrijedi je jedva oko 400.000 kuna, odnosno 0,75 lipa po učeniku.

Nisu ih uzeli ozbiljno...

U bjelovarskoj školi prijetnju nastavnici nisu uzeli previše ozbiljno. Svojedobno ni nastavnica u jednoj novozagrebačkoj školi nije prijavila učenički dvojac koji joj je oštetio automobil. Isti je dvojac koju godinu poslije sudjelovao u premlaćivanju Luke Ritza. A po zbornici te škole pitali su se: jesmo li trebali reagirati i prijaviti ih još tada?

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
12:43 24.12.2010.

@@@@ ČUDNI NEKI KRITERIJI ZA PROVOĐENJE ZAKONA Jer, prijetnja, uvreda ili kleveta kaznena su djela i kad su izrečene virtualno. Toga zacijelo nisu bili svjesni ............ ....................................................................................................................................... A kad novinari to ćine (neki) u odnosu odrasla osoba prema odrasloj osobiobi onda se to naziva slobodom izvještavanja ili pisanja? I to ne pojedinačno nego javno, virtualno.? Pa kad smo već svjesni da oni puno puta nisu svjesni zašto takve mjere.?.....radi nekakvog rada soc. službi? Pa kome su one pomogle? Osim novčano nekima? Žrvanj su socijalci za djecu isto kao i državna administracija za odrasle. Postojanje samih zbog sebe.

SA
sandrina
11:48 25.12.2010.

Djeco, oprez, gruba šala????????????? Hello, niti su to djeca, niti su to grube šale....to su monstrumići, a drugo su prijetnje!!! I ona dvojica su se grubo našalila s Lukom Ritzom, je li???????????????????? Kakve psihologe u škole?? Tu treba dobra disiplina, rad, rad i rad....Učenje, a ne ove mlitave škole ....Te, ne smije ih se ispitivat više predmeta, ne smiju pisat 2 testa, ne smije ovo, ne smije ono....Od tolike \"demokracije \" u školstvu, dobili ste anarhiju!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije