Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strateški projekt ministra varge

Dječja bolnica seli se u zgradu Medikola

Siniša Varga
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
02.01.2015.
u 15:00

Stoljetna zgrada u kojoj se sada liječe djeca trebala bi biti prodana za 11 milijuna eura

Dječja bolnica u Klaićevoj 2015. godine napokon dobiva novu lokaciju – velika je vijest koju je na Staru godinu u Klaićevu donio ministar zdravlja prim. Siniša Varga. Zgradu poliklinike Medikol u zagrebačkoj Dubravi ministar Varga tom je prilikom istaknuo kao najpraktičniju opciju, ali ne i jedinu. Stoljetna zgrada u kojoj se sada liječe djeca u svakom će slučaju biti prodana za maksimalnih, prema nekim navodima, 11 milijuna eura te će dijelom financirati novo ulaganje od oko 110 milijuna kuna.

Europski novac

– Stručna javnost, liječnici i udruge roditelja već dugo upozoravaju da je lokacija Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu neprimjerena za potrebe liječenja naših malih pacijenata. Zato smo u Ministarstvu zdravlja odlučili Vladi Republike Hrvatske uputiti zaključak kojim bi preseljenje Klinike na novu lokaciju postao projekt od strateškog interesa RH u 2015. godini – izjavio je ministar zdravlja. Kada se realizira ta Vargina najava i Klaićeva doista postane projekt od strateškog interesa, to znači bržu proceduru realizacije investicije od one uobičajene, ali i da je za njega osiguran europski novac.

Prema neslužbenim informacijama, klinika će se do jeseni ove godine ili preseliti u Medikolovu zgradu ili imati svoju lokaciju na kojoj će se početi graditi. Prva opcija ovisi o ishodu predstečajne nagodbe spomenute poliklinike, iz koje nema komentara na ovu situaciju. Iz Ministarstva zdravlja pak poručuju da je nedovršena zgrada Medikola poželjno rješenje ponajprije zbog visoke faze izgrađenosti. I za tu zgradu kao i za bolnicu u Klaićevoj trenutačno se izrađuje procjena vrijednosti koja će biti proslijeđena Ministarstvu financija i Ministarstvu pravosuđa na suglasnost.

– Ako daju suglasnost za projekt, Ministarstvo zdravlja nastavit će s pripremama preseljenja na tu lokaciju. U protivnom će u suradnji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom tražiti druga rješenja za preseljenje u Gradu Zagrebu jer je nužno da Klinika za dječje bolesti dobije novu, bolju zgradu adekvatnu za skrb o djeci – rekao je u Klaićevoj ministar Varga dodajući kako u ovom projektu ima potporu i struke i osoblja bolnice te udruga pacijenata.

A upravo su nemali broj puta dosad na stanje u Klaićevoj upozoravali i apelirali i struka i pacijenti, no uzalud. Propala je zbog sporosti administracije čak i donacija vrijedna 20 milijuna kuna, a medije su redovito punili vapaji roditelja koji u Klaićevoj, između ostalog, ne mogu biti sa svojom teško bolesnom djecom.Preseljenje ima i podršku liječnika iz Klaićeve, među kojima je i dr. Davor Bojić, pročelnik Kliničke jedinice za dječju ortopediju.

– Mi sada funkcioniramo na osam do deset tisuća kvadrata, a ono što su naše studije pokazale jest da nam je potrebno 18 tisuća kvadrata za funkcioniranje u ovom statusu u kojem trenutačno jesmo. To je prostor s puno arhitektonskih barijera i njegovo je održavanje skupo, a kamoli adaptacija – objasnio je dr. Bojić dodajući kako bi u novom prostoru Klaićeva imala primjerene uvjete, ali i više mogućnosti.

Cilj 17 tisuća kvadrata

Konačan je cilj, uostalom, i formiranje ove Dječje bolnice kao jedinstvenog medicinskog centra koji bi radio u prostoru od oko 17 tisuća četvornih metara, s četiri operacijske dvorane te još dvije za dnevnu kirurgiju i objedinjenim hitnim bolničkim prijmom.Dio opreme će se preseliti, a ostatak mora biti otpisan zbog starosti. Realizacijom projekta konačno bi bilo riješeno pitanje kojim se nabacuje od jedne do druge vlasti. I nakon posjeta ministra Varge Klaićevoj moglo se čuti kako je to predizborno obećanje i potez po kojem želi ostati zapamćen.No ono što stoji jest da, ako doista realizira projekt Dječje bolnice nakon toliko obećanja mnogih, Varga i zaslužuje da ga se zapamti.     

>> Preseljenje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj strateški projekt 2015.

>> Božićni dar djeci iz Klaićeve – konačno riješen problem prostora za fizikalnu terapiju

Komentara 7

K2
kritičar_2
12:29 03.01.2015.

Lopovi zagrebački! Izgradite novu dječju bolnicu na Plitvicama.Zašto se sav novac troši u Zagrebu?

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
18:54 02.01.2015.

Hm, forsira se medikol... Firma koja je dužna 40 milijuna poreza i kojoj na ime pregleda na ct uređajima država svake godine daje ubjedljivo najviše novca-48 milijuna kuna. Pri tome medikol uopće nije vlasnik ct uređaja, jer su u leasingu, a banke, koje su financijeri nisu mjesecima dobile rate za lesing. Također, naravno, isti je završio u predstečajnoj nagodbi (čitaj-linićevci mu namjeravali oprostiti ovih 40 milijuna duga, i milijune malih vjerovnika) a dakle sad bi im država htjela dati još parsto milijuna kuna za zgradu? Hajd, vidjet ćemo. Možda se orebije dug oa se zgrada dobije ( moš mislit). Uglavnom, novinari, dajte malo sami istražujte, ne prepisujte samo diktate od vlade.

AN
antonelić
19:15 03.01.2015.

bravo siniša v. (min.zdr.r.hr.)... nakon uspješne mutnjare što si dosad umiješao, otvara ti se šansa za lijepu proviziju sa medikolom... ta ekipa funkcionira samo sa državnim strukturama putem provizija i korupcije... dokazano...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije