Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dječaku Dalfiju mozak ispunili ljepilom i tako mu spasili život

dalfi
PIXSELL
03.12.2009.
u 16:20

Dafi Evans rođen je s nedostatkom kapilarnog tkiva između vena i arterija u mozgu koji nije mogao apsorbirati dovoljno kisika i hranjivih tvari iz krvi.

Šesnaestomjesečni dječak iz Velike Britanije Dafi Evans svoj život danas duguje, ni više ni manje nego tubi superljepila. Kao tek rođenom djetetu dijagnosticirana mu je malformacija u mozgu, nedostatak kapilarnog tkiva između arterija i vena, zbog čega je protok krvi bio ubrzan te mozak nije imao vremena apsorbirati kisik i hranjive tvari. Samo nekoliko sati nakon rođenja kirurški tim ubrizgao je Dafiju u mozak nekoliko kapljica histoakrila, tekućine poznatije kao superljepilo koje je nadomjestilo nedostajuće tkivo. Gotovo godinu i pol dana nakon operativnog zahvata dječak se normalno razvija, iako ga čeka još nekoliko kirurških intervencija.

Prema riječima neuroradiologa dr. Stefana Brewa koji je obavio zahvat, šestero od desetero djece kojima se obavlja ovakav operativni zahvat uspješno se oporavi od komplikacija zbog kojih su djeca do prije nekog vremena najčešće umirala unutar prva četiri dana života. Sama operacija nije pretjerano invazivna, a djeca se nakon nje na oporavak vraćaju samo s malim ožiljkom na glavi. Dr. Brew u međuvremenu obavio je još pedesetak sličnih neurokirurških zahvata, s različitim ishodima.

- Ma koliko god bili oprezni u izvođenju ovakve operacije, uvijek postoji mogućnost da nešto pođe po zlu. Ipak, najgora stvar je ne pokušati pomoći djeci rođenoj s ovom malformacijom, tek onda ona nemaju nikakve šanse - kaže dr. Brew. U posljednje vrijeme sve je više roditelja koji pomoć za svoju, još nerođenu djecu kod koje se sumnja na nedostatak tkiva, traže u Kraljevskoj dječjoj bolnici u Londonu.

Ipak, histoakril nije nova stvar u neurokirurgiji, već se ova tvar primjenjuje u  neurokirurškim operacijama diljem svijeta.

- Histoakril je ljepilo koje se rabi kod defekta moždanih ovojnica i ono nije nikakva nepoznanica. To ljepilo ne smije doći u kontakt s moždanim tkivom jer može izazvati njegovo propadanje, radi se o svojevrsnom tehničkom pomagalu, kaže hrvatski neurokirurg dr. Danko Smiljanić, napominjući da ne može detaljnije komentirati slučaj operacije malog Britanca jer mu nisu poznati detalji provedenog zahvata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije