Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Djeca uče kako postati aktivni i odgovorni građani

Čakovečka III. OŠ, koja provodi građanski odgoj, predstavljat će Hrvatsku na ljetnoj akademiji "Živimo ljudska prava" u Crnoj Gori
13. ožujka 2013. u 08:58 0 komentara 70 prikaza
'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 29.06.09., Cakovec, Hrvatska- Upisi u srednje skole. Ekonomska i trgovacka skola u Cakovcu. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'


Čakovečka III. OŠ jedna je od samo šest škola u Hrvatskoj u kojoj se ove školske godine eksperimantalno provodi građanski odgoj i obrazovanje. Uz čakovečku, tu su još škole iz Koprivnice, Zagreba i Dugog Sela.

- Cilj je razvoj građanske kompetencije kod učenika kako bi se pripremili za to da jednog dana budu aktivni i odgovorni građani u demokratskom društvu. A sve to temelji se na na načelima ljudskog dostojanstva, demokracije, pravde i mirotvorstva - pojasnila je Zdenka Novak, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za građanski odgoj, koja je s kolegama Draženom Ružićem i Tomicom Hlapčićem predstavila program gradskim vijećnicima.

Građanski odgoj provodi se kroz četiri ciklusa, za učenike od prvog do četvrtog razreda, drugi ciklus pokriva učenike petog i šestog razreda, a u trećem ciklusu za sedmaše i osmaše uvodi se i izborni nastavni predmet po jedan sat tjedno. Četvrti ciklus provodi se u srednjoj školi. Nakon što je Vijeće učitelja III. OŠ jednoglasno donijelo odluku o uključenju u program, prošli su edukaciju o komunikacijskim vještinama. Zamišljeno je da se uključe i roditelji te lokalna zajednica. Prema riječima Dražena Ružića, škola je provodila projekte \"Tri Katarine\", \"Otpad nije smeće\" i \"Očuvanje međimurskih starinskih igara\".

Volonteri posjećuju djecu s posebnim potrebama i druže se s njima. Organizirali su humanitarne i ekološke akcije poput skupljanja plastičnih čepova, korištenog jestivog ulja i starog papira. U školu dolaze srednjoškolci i pomažu našim učenicima koji imaju problema s učenjem. Organizirani su i izbori za predstavnike u Vijeću učenika i predsjednika razreda, s predizbornom kampanjom. Raspravljali su o politici u Hrvatskoj i sami izradili programe svojih stranaka jer im se ni jedna postojeća stranka nije svidjela. III. OŠ predstavljat će Hrvatsku na ljetnoj akademiji \"Živimo ljudska prava\" koja će se od 21. do 29. lipnja održati u Crnoj Gori.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.