Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Djeca u bolnicama trebaju svoje roditelje

Odluke o zaštiti od koronavirusa ne idu na dobrobit djece: Roditelji mogu vidjeti svoju djecu u bolnici tek 15 minuta dnevno! A dokazano je da redovni susreti uvelike smanjuju patnju i stres kod djece
03. srpnja 2020. u 17:53 0 komentara 131 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Bolest je i sama po sebi teško, a često i traumatično iskustvo, pogotovo za djecu koja se odvajaju iz svojih obitelji kako bi im bilo pruženo potrebno bolničko liječenje. Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni učinci koje donosi odvajanje djeteta iz njegove obiteljske sredine. Ministarstvo zdravstva je pružalo veliku podršku akciji "Za osmijeh djeteta u bolnici", te je nakon dugogodišnjeg rada i truda brojnih stručnjaka i volontera postignut velik uspjeh na području primjene suvremenih europskih standarda u humanizaciji liječenja djece.

Ilustracija PITANJE NOĆNIH KLUBOVA Bolnice ograničile posjete roditelja djeci, a izvori zaraze otvoreni!

Međutim, sve se to promijenilo u vrlo kratkom periodu. Odluke o zaštiti od koronavirusa nalažu da u županijama koje imaju nepovoljnu epidemiološku sliku roditelji mogu svoju djecu u bolnici posjetiti  tek na kratkih 15 minuta dnevno.To je u suprotnosti  s Poveljom o pravima djeteta u bolnici i kriterijima za dobivanje naslova „Bolnica/Bolnički odjel - prijatelj svakom djetetu“ za čije se provođenje i u ovim okolnostima zalažu svi okupljeni u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“.

Berlinale Opening Red Carpet Interaktivno umjetničko djelo Aplikacija Earth Speakr: Slušajmo što zabrinjava djecu, čemu se nadaju, koga vole...

Zato Središnji koordinacijski odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ poziva Ministarstvo zdravstva da promijeni svoju odluku o 15 minuta posjeta djeci u bolnici i za vrijeme trajanja epidemiološki nepovoljne situacije te da uloži veći napor u traženje rješenja koje će omogućiti liječnicima na dječjim odjelima bolnica provedbu humanijeg liječenja djece. Također ističu da redovni susreti roditelja i djece u bolnici dokazano smanjuju stres i patnju djece te pospješuju i sam tijek liječenja. 

Više o samoj akciji možete pročitati na: https://savez-dnd.hr/za-osmijeh-djeteta-u-bolnici/ .

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.