POMOĆ NAJOSJETLJIVIJIMA

Djeca trpe nasilje u školi ili doma i šute: Pokrenut projekt koji će nastavnike educirati kako im pomoći

11.11.2021.
u 15:12

Psihičko zlostavljanje doživjelo je 21 posto djece (npr. roditelj je rekao djetetu kako bi želio da je mrtvo ili da se nikada nije rodilo ili je prijetio djetetu da će ga izbaciti iz kuće ili poslati da živi negdje drugdje).

Fizičko, emocionalno i seksualno rodno uvjetovano nasilje koje doslovno guši djecu i adolescente, koji su ne samo žrtve nego nerijetko i svjedoci i promatrači, kao zabrinjavajući pojam teško definiraju i oni sami, a ništa bolji u prepoznavanju rodno uvjetovanog nasilja nisu ni roditelji, ali ni nastavnici, profesori i učitelji.

Štoviše, nerijetko će se i nastavnicima u učionicama dogoditi da pribjegnu stereotipima, posve nesvjesni da su naizgled bezazlenom molbom dječacima da za sata pomognu s tehnikom ili molbom isključivo učenicama da se brinu o čistoći u učionici ili da se pobrinu oko uređenja, već napravili ozbiljnu pogrešku. A u nju nastavnici, učitelji i profesori, što zbog neznanja a što zbog vlastitih uvjerenja, mogu zaglibiti i dublje – ako primjerice isključivo očekuju od svojih učenika da imaju veći interes i bolji uspjeh u prirodnim predmetima, a od učenica da su uspješnije u jezicima ili književnosti. Upravo zato što su zaposlenici škola ključni u prepoznavanju, a onda i u pomoći u rješavanju rodno uvjetovanog nasilja, iako ono trenutačno nije nevidljivo samo u obrazovnom, već i u zakonodavnom sustavu i javnoj politici, konačno je organiziran edukacijski program „Prepoznavanje i reagiranje na rodno utemeljeno nasilje (RUN) u školskom okruženju“, razvijen u sklopu međunarodnog projekta ERASE GBV koji provode Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i udruga CESI- Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Ukupno će edukaciju do kraja godine proći 300 učitelja, profesora i drugih stručnjaka koji rade u školama, a priključit će joj se i studenti koji se obrazuju za rad u školi.

Komentara 2

VI
vidum
16:51 11.11.2021.

Što više brige za djecu, to manje djece i još manje ljudi.

QW
qw10
16:10 11.11.2021.

Medicinski fašizam i iživljavanje nad djecom se nastavlja, prvo sa maskama evo već skoro dvije godine, a sada se ide na forsirano cjepljenje! I nikome nije stalo, nikoga nije briga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?