Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKA PISMENOST Projekt humske škole

Djeca 'surfaju' bez kontrole

12.11.2008.
u 16:37

Čak 33 posto roditelja osnovnoškolaca nije informatički pismeno. Ne znaju se služiti računalom pa ne mogu ni imati kontrolu nad internetskim stranicama, koje dijete posjećuje.

Nema se vremena
Rezultat je to projekta Obiteljska pismenost, koji je proveden u humskoj osnovnoj školi Viktora Kovačića. S obzirom na to da su roditelji srednjoškolaca u starijoj životnoj dobi, postotak roditelja srednjoškolaca koji nisu informatički pismeni još je veći. – Roditelji srednjoškolaca nisu se tijekom školovanja educirali osim što su na edukaciju išli samoinicijativno – kaže prof. psihologije Višnja Gorički Lovrenčić.

Zaključak provedena ispitivanja u humskoj školi, vezano uza sve oblike pismenosti je da roditelji ovih osnovnoškolaca najviše čitaju dnevne novine. Roditelji nemaju vremena ni za zajedničke aktivnosti, a osobito ne za čitanje. U knjižnicu su većinom uključena djeca, a roditelji, posebno očevi, manje. U višim razredima roditelji se sve manje uključuju u djetetove čitalačke aktivosti. Ni jedno zajedničko provedeno vrijeme roditelja i djece ne ide u prilog razvijanju pismenosti jer se ono provodi u 60 posto obitelji zajedničkim gledanjem televizije.

I knjižnica u projektu
Zaključci su provedenih ispitivanja da izloženost djece pisanoj građi nije zadovoljavajuća, da visok postotak učenika ne pokazuje zanimanje za čitanje, a zainteresiranija su za interenet nego druge načine te ih više zanimaju zabavni nego obrazovni sadržaji.

Zato će u humskoj osnovnoj školi poticati razvitak obiteljske pismenosti brojnim programima, a u projekt uključila se i knjižnica, koja će besplatno upisati svu dosad neupisanu djecu nižih razreda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije