Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodena terapija

Djeca s teškoćama uče plivati, ali i stjecati samopouzdanje

plivaju
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
08.10.2014.
u 11:35

Za neku djecu to znači i prvi samostalni pokret u životu, prvo kretanje bez pomoći ortopedskog pomagala ili druge osobe - kaže Ana Sršen

Moje dijete proplivalo je upravo u školi Ane Sršen u Zagrebu. Sada više ne moramo putovati. Našoj će djeci to puno značiti. Fascinantno je i kako mališani s cerebralnom paralizom, koji ne mogu hodati, bez problema plutaju na vodi – priča Tamara Popovački, jedna od brojnih majki koja je oduševljeno dočekala otvorenje prve plivačke škole za djecu s teškoćama u razvoju u Karlovcu.

Deseta škola u Hrvatskoj

Predsjednica Udruge Zvončići Snježana Čop u ime svih roditelja izrazilo je zadovoljstvo prvo što Karlovac napokon ima bazen, a sada je pokrenuta i ova škola. Djeca s teškoćama plivat će svake srijede sljedećih osam tjedna, nakon čega će se utvrđivati raspored ovisno o njihovim školskim obvezama.

Ova plivačka škola, deseta u Hrvatskoj, otvorena je u sklopu projekta “Treneri velikog srca“ kojeg su pokrenuli Allianz i Hrvatski paraolimpijski odbor u suradnji s poznatom hrvatskom paraolimpijkom Anom Sršen. I ona ukazuje na važnost i korisnost plivanja za svu djecu, a posebno za onu s poteškoćama.–

Nema dijagnoze koja bi ograničavala bavljenje plivanjem. Za neku djecu s teškoćama u razvoju to znači i prvi samostalni pokret u životu, prvo kretanje bez pomoći ortopedskog pomagala ili druge osobe.

Jednom kada se odvaže na ulazak u bazen, djeci voda postaje najbolji prijatelj, omogućuje im nesputano kretanje, kontakt s drugom djecom i rast njihovog samopouzdanja – kaže Sršen.

Treneri kao motivatori

U programu plivačkih škola baziranom na poznatom Halliwick konceptu važnu ulogu imaju certificirani treneri, koji motiviraju djecu. Među njima je i Ana Pleše koja vodi školu u Karlovcu.

– Djeca ovakav način rada odlično prihvaćaju i s velikim veseljem dolaze, zato mi je drago da projekt postoji. I reakcije roditelja su pozitivne. Svjedoče pozitivnom utjecaju sportskih aktivnosti na njihovu djecu i u fizičkom i u psihičkom smislu - kaže Pleše.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije