Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u lučici kraj zadra

Djeca pronašla urnu s pepelom koja je plivala morima 6 godina

urna, zadar (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/3
02.11.2011.
u 18:50

Mještani pretpostavljaju da je osoba koja je bacila urnu u more to učinila zbog ljubavi pokojnice Monike prema moru.

Šest godina nakon smrti Monike Schneider urna s njezinim pepelom pronađena je u ribarskoj lučici u Rtini kraj Zadra. Dva prstena, lančić s privjeskom na kojem je posveta i pismo na stranicu i pol ispisano engleskim jezikom uz pepeo pokojnice pronađeni su u sivoj urni, a iako je pismo namočilo more i sadržaj se tek treba dešifrirati, vjerojatno je riječ o ljubavnoj poruci neprežaljenoj Moniki.

Pismo na engleskom jeziku

Urnu su pronašla u ponedjeljak predvečer djeca u Rtini i o svemu obavijestila zadarsku policiju.

– Urna je plutala tu odmah kraj barke, kraj moga ribarskog broda. Unutra smo pronašli pepeo, dva prstena, lančić s posvetom i pismo na stranici i pol. Pismo je bilo ispisano engleskim jezikom, ali je teško čitljivo jer se papir bio smočio. Tek sam razaznao da se spominje siječanj i 18 godina. Mogla bi to biti ljubavna poruka – rekao nam je 16-godišnji F. Š. iz Rtine dodajući da je urna u dobrom stanju te da ima sivi čep, a da je unutrašnjost crna. I Mate Tabar (39) iz Rtine koji je nakon pronalaska urne o svemu obavijestio zadarsku policiju tvrdi da je urna neoštećena te da je na njoj bilo ispisano ime pokojnice Monike Schneider i godina rođenja 1948. te godina smrti 2005. Rtinjani s kojima smo razgovarali ne znaju koliko je urna polovila morem ili morima dok nije pronađena, ali pretpostavljaju da po datumu smrti to može biti šest godina, kao i da se osoba koja je bacila urnu u more na to odlučila zbog ljubavi pokojnice prema moru.

Posebno ih je, dakako, dirnulo što su u urnu stavljeni i zavjeti vječne ljubavi, odnosno prstenje.

Dešifriranje mokrog pisma

U zadarskoj policiji potvrdili su nam pronalazak urne s pepelom, prstenjem i lančićem, a najavili su i dešifriranje sadržaja pisma. Policija je o identitetu pokojnice obavijestila i Interpol na temelju čega će se pokušati utvrditi što se i kada zapravo dogodilo te da će nakon toga o svemu obavijestiti obitelj pokojnice. Policija nije htjela špekulirati je li Monika Schneider iz Njemačke, Austrije ili Švicarske, kako se to pretpostavlja na osnovi njezina imena i prezimena.

Ključne riječi

Komentara 7

VI
Vito
07:07 03.11.2011.

Možda je čovjek ljetovao na jedrilici ili još gore nagliseru pa mu je urna pala u more te nije primjetio na vrijeme... Onda mu je bilo neugodno o tome obavijestiti policiju i evo pripovjetke...

DK
dkatica2
07:27 03.11.2011.

To je bila ljubav prema moru i dalmatinskim galebovima.

MY
mycropht
22:00 02.11.2011.

Na engleskom? Teško čitljivo? Trebali bi dati Jaci da \"dešifrira\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije