Naslovnica Vijesti Hrvatska

Djeca pronašla urnu s pepelom koja je plivala morima 6 godina

Mještani pretpostavljaju da je osoba koja je bacila urnu u more to učinila zbog ljubavi pokojnice Monike prema moru.
02. studenoga 2011. u 18:50 7 komentara 17 prikaza
urna, zadar (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Šest godina nakon smrti Monike Schneider urna s njezinim pepelom pronađena je u ribarskoj lučici u Rtini kraj Zadra. Dva prstena, lančić s privjeskom na kojem je posveta i pismo na stranicu i pol ispisano engleskim jezikom uz pepeo pokojnice pronađeni su u sivoj urni, a iako je pismo namočilo more i sadržaj se tek treba dešifrirati, vjerojatno je riječ o ljubavnoj poruci neprežaljenoj Moniki.

Pismo na engleskom jeziku

Urnu su pronašla u ponedjeljak predvečer djeca u Rtini i o svemu obavijestila zadarsku policiju.

– Urna je plutala tu odmah kraj barke, kraj moga ribarskog broda. Unutra smo pronašli pepeo, dva prstena, lančić s posvetom i pismo na stranici i pol. Pismo je bilo ispisano engleskim jezikom, ali je teško čitljivo jer se papir bio smočio. Tek sam razaznao da se spominje siječanj i 18 godina. Mogla bi to biti ljubavna poruka – rekao nam je 16-godišnji F. Š. iz Rtine dodajući da je urna u dobrom stanju te da ima sivi čep, a da je unutrašnjost crna. I Mate Tabar (39) iz Rtine koji je nakon pronalaska urne o svemu obavijestio zadarsku policiju tvrdi da je urna neoštećena te da je na njoj bilo ispisano ime pokojnice Monike Schneider i godina rođenja 1948. te godina smrti 2005. Rtinjani s kojima smo razgovarali ne znaju koliko je urna polovila morem ili morima dok nije pronađena, ali pretpostavljaju da po datumu smrti to može biti šest godina, kao i da se osoba koja je bacila urnu u more na to odlučila zbog ljubavi pokojnice prema moru.

Posebno ih je, dakako, dirnulo što su u urnu stavljeni i zavjeti vječne ljubavi, odnosno prstenje.

Dešifriranje mokrog pisma

U zadarskoj policiji potvrdili su nam pronalazak urne s pepelom, prstenjem i lančićem, a najavili su i dešifriranje sadržaja pisma. Policija je o identitetu pokojnice obavijestila i Interpol na temelju čega će se pokušati utvrditi što se i kada zapravo dogodilo te da će nakon toga o svemu obavijestiti obitelj pokojnice. Policija nije htjela špekulirati je li Monika Schneider iz Njemačke, Austrije ili Švicarske, kako se to pretpostavlja na osnovi njezina imena i prezimena.

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • Vito:

    Možda je čovjek ljetovao na jedrilici ili još gore nagliseru pa mu je urna pala u more te nije primjetio na vrijeme... Onda mu je bilo neugodno o tome obavijestiti policiju i evo pripovjetke...

  • dkatica2:

    To je bila ljubav prema moru i dalmatinskim galebovima.

  • mycropht:

    Na engleskom? Teško čitljivo? Trebali bi dati Jaci da \"dešifrira\".