Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irački mališani

Djeca iz ratom pogođenog Iraka na šibenskom MDF-u

iračani (1)
Duško Jaramaz/PIXSELL
23.06.2011.
u 14:05

U organizaciji Zaklade Hrvatska bez mina 39-ero malih Iračana bez jednog ili oba roditelja boravi jedanaest dana u Hrvatskoj

ŠIBENIK- Mali Iračani, djeca u dobi od 10 do 14 godina koja su u ratu ostala bez jednog ili oba roditelja, boravili su u Šibeniku na 51. Međunarodnom dječjem festivalu. Grupa od ukupno 39 djece iz Iraka posjetila je najprije kazališnu predstavu Dječak Ivek i pas Cvilek u koprodukciji Kazališne družine Pinklec Čakovec i Lutkarske scene HNK Varaždin, a koja je neposredno govorila i o problemima djece koja ostaju bez roditelja ili bivaju zapostavljena, zanemarena ili pritisnuta drugim nedaćama.

Djeca su inače u Šibenik pristigla u organizaciji Zaklade Hrvatska bez mina, koja prikuplja sredstava za razminiranje Hrvatske, te pomaže i žrtvama mina i ljudima koji žive u miniranim područjima u Hrvatskoj i izvan nje. Među ostalima, Zaklada se povezala i sa sličnim organizacijama u Iraku, a rezultat toga je i 11-dnevni boravak malih Iračana u Hrvatskoj.

- Riječ je o djeci bez jednog ili oba roditelja, koja su iznimno siromašna i dolaze iz različitih dijelova Iraka. Hrvatska Zaklada organizirala je jedanaestodnevni boravak 39 iračke djece s tim da su prva dva dana svog posjeta bili u Zagrebu, a ostatak gostovanja provode u odmaralištu Hrvatskih šuma u Sukošanu. Na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku su imali i prvi službeni nastup izvedbom iračke tradicionalne pjesme - ističe Laura Visković, glasnogovornica MDF-a.

Kroz ovakvu suradnju MDF nastoji imati i edukativni karakter jer osim predstavljanja stvaralaštva za djecu i dječjeg stvaralaštva, velika važnost se stavlja na prožimanje različitih kultura i rušenje predrasuda po pitanju nacionalnosti, spola ili vjere, pojašnjava Laura Visković.

Ključne riječi

Komentara 2

PB
predrag borna
05:28 25.06.2011.

Nakon ovakvog izleta u mir nije se lako vratiti u iračku svakodnevicu.

DR
drper1oz
21:23 05.07.2011.

Zbog ovoga mi nije žao plaćati porez državi,svaka čast :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije