Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanja Musić Milanović

Hrvatska u neslavnom vrhu: Djeca će zbog debljine živjeti kraće nego mi

Ilustracija
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
18.05.2018.
u 11:10

Neobično je, ali pretile je djece najviše na Mediteranu – u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji i Malti.

Hrvatska je u neslavnom vrhu 38 zemalja po broju djece s prekomjernom težinom i debljinom – njih je 35% među djecom u dobi od sedam do devet godina pa zauzimamo peto mjesto! Neobično je što prednjače mediteranske zemlje – najgore je u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Malti, govori Europska inicijativa praćenja debljine u djece (Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI) Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije. Tom se istraživanju Hrvatska prvi put pridružila u školskoj godini 2015./2016. CroCOSI istraživanjem, tj. mjerenjem i anketiranjem 7500 djece (i roditelja) u 164 hrvatske škole.

Jedu i kad nisu gladna

Djevojčice imaju najviše problema s kilogramima u kontinentalnom dijelu zemlje (31%), ali dječaci u jadranskoj regiji – 38,7% hrvatskih dječaka s prekomjernom težinom i debljinom je s obale. – Mediteranska djeca više ne jedu mediteransku hranu. Zapadnjački utjecaj brze hrane, grickalica i zaslađenih sokova uvelike nas je zahvatio, a to je alarmantno – kazala je dr. Sanja Musić Milanović i naglasila da je riječ o prvom javnozdravstvenom problemu otkako se mjeri dugovječnost. – Ne stanemo li mu na kraj, naša će djeca živjeti kraće nego mi – upozorila je.

Još 2003. hrvatska zdravstvena anketa utvrdila je da imamo 20,8% prekomjerno teških sedmogodišnjaka, što govori o 15-postotnom rastu broja debele djece. Od 1980. dječaci su u Hrvatskoj postali teži za pet kilograma i viši 7,6 cm, a djevojčice su 4,3 kg teže a 7,5 cm više. Rastemo, ali to ne znači da se za svaki centimetar moramo udebljati kilogram; kad bi čovjek jeo samo na podražaj gladi, debljine ne bi bilo, ali, nažalost, reagira na niz podražaja.

Popularna brza hrana

U europskom vrhu prije je bio i Portugal, sada na 9. mjestu.

– Od 2007. uhvatili smo se ukoštac s tim problemom i cijelim paketom mjera s nacionalne razine, od edukacije, poticanja fizičke aktivnosti, promoviranja zdravih navika, poreznim politikama, uspjeli smanjiti taj problem – kazao je dr. João Breda iz europskog ureda SZO.

Hrvatsko istraživanje pokazalo je da sat do dva pred raznim ekranima radnim danom provodi 79,8% djece, a vikendom ih tri i više sati tako provodi 53,6%. U 9% škola postavljeni su automati sa grickalicama i slatkišima bogatim rafiniranim šećerima. Svako treće dijete triput i češće tjedno pije slatke napitke i jede pizzu, hamburger i sl., a pola ih ne sudjeluje u tjelesnim aktivnostima izvan nastave.

Pogledajte i galeriju: Hrana koja će poboljšati vaš seksualni životi

Ilustracija
1/8

Komentara 3

Avatar pendreck
pendreck
18:39 18.05.2018.

Znak da ima jako puno vrlo priglupih roditelja koji puse, slusaju turbofolk i jedu smece.I idu vikednom u shoppingcentre.I iduu kladionice.

ŠT
ŠtoReći
18:42 18.05.2018.

neka režu tanje kruh

Avatar Dalmacija
Dalmacija
18:45 18.05.2018.

Hrvatska je stvarno septičke jama. Gdje god zagrebeš samo truleš. Najgori smo po svim mjerilima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije