Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska u neslavnom vrhu: Djeca će zbog debljine živjeti kraće nego mi

Neobično je, ali pretile je djece najviše na Mediteranu – u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji i Malti.
18. svibnja 2018. u 11:10 3 komentara 379 prikaza
Ilustracija
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatska je u neslavnom vrhu 38 zemalja po broju djece s prekomjernom težinom i debljinom – njih je 35% među djecom u dobi od sedam do devet godina pa zauzimamo peto mjesto! Neobično je što prednjače mediteranske zemlje – najgore je u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Malti, govori Europska inicijativa praćenja debljine u djece (Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI) Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije. Tom se istraživanju Hrvatska prvi put pridružila u školskoj godini 2015./2016. CroCOSI istraživanjem, tj. mjerenjem i anketiranjem 7500 djece (i roditelja) u 164 hrvatske škole.

pretilost kongres o debljini Zabrinjavajući podaci: U Hrvatskoj je svako treće dijete prekomjerne težine

Jedu i kad nisu gladna

Djevojčice imaju najviše problema s kilogramima u kontinentalnom dijelu zemlje (31%), ali dječaci u jadranskoj regiji – 38,7% hrvatskih dječaka s prekomjernom težinom i debljinom je s obale. – Mediteranska djeca više ne jedu mediteransku hranu. Zapadnjački utjecaj brze hrane, grickalica i zaslađenih sokova uvelike nas je zahvatio, a to je alarmantno – kazala je dr. Sanja Musić Milanović i naglasila da je riječ o prvom javnozdravstvenom problemu otkako se mjeri dugovječnost. – Ne stanemo li mu na kraj, naša će djeca živjeti kraće nego mi – upozorila je.

Još 2003. hrvatska zdravstvena anketa utvrdila je da imamo 20,8% prekomjerno teških sedmogodišnjaka, što govori o 15-postotnom rastu broja debele djece. Od 1980. dječaci su u Hrvatskoj postali teži za pet kilograma i viši 7,6 cm, a djevojčice su 4,3 kg teže a 7,5 cm više. Rastemo, ali to ne znači da se za svaki centimetar moramo udebljati kilogram; kad bi čovjek jeo samo na podražaj gladi, debljine ne bi bilo, ali, nažalost, reagira na niz podražaja.

Popularna brza hrana

U europskom vrhu prije je bio i Portugal, sada na 9. mjestu.

– Od 2007. uhvatili smo se ukoštac s tim problemom i cijelim paketom mjera s nacionalne razine, od edukacije, poticanja fizičke aktivnosti, promoviranja zdravih navika, poreznim politikama, uspjeli smanjiti taj problem – kazao je dr. João Breda iz europskog ureda SZO.

Hrvatsko istraživanje pokazalo je da sat do dva pred raznim ekranima radnim danom provodi 79,8% djece, a vikendom ih tri i više sati tako provodi 53,6%. U 9% škola postavljeni su automati sa grickalicama i slatkišima bogatim rafiniranim šećerima. Svako treće dijete triput i češće tjedno pije slatke napitke i jede pizzu, hamburger i sl., a pola ih ne sudjeluje u tjelesnim aktivnostima izvan nastave.

Pogledajte i galeriju: Hrana koja će poboljšati vaš seksualni životi

Ilustracija
1 / 8
Zdrav seksualni nagon definitivno je povezan s vašim fizičkim i emocionalnim zdravljem. Zato ne iznenađuje činjenica da hrana može igrati veliku ulogu u poboljšanju vašeg seksualnog života.
Trudnica s kavom nije svejedno Trudnice, pazite koliko kave pijete! Energetsko piće Kako obuzdati pretilost? Hoćemo li i mi uvesti porez na šećer? dijeta, zdrava prehrana postala hit Je li ovo najjednostavnija dijeta? Evo od čega se sastoji...
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • Avatar pendreck
  pendreck:

  Znak da ima jako puno vrlo priglupih roditelja koji puse, slusaju turbofolk i jedu smece.I idu vikednom u shoppingcentre.I iduu kladionice.

 • ŠtoReći:

  neka režu tanje kruh

 • Avatar Dalmacija
  Dalmacija:

  Hrvatska je stvarno septičke jama. Gdje god zagrebeš samo truleš. Najgori smo po svim mjerilima.