Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Đapić: Razočarali su me i Sanader i Šeks

hrv-djapic-txt.jpg
import
08.12.2006.
u 14:51

Predsjednik HSP-a Anto Đapić prije današnje svečane konvencije u povodu 145. obljetnice stranke otvoreno govori o razlozima zbog kojih je podržao Branimira Glavaša, o razlazu s HDZ-om, stanju u Slavoniji te o svojim premijerskim ambicijama.

VL: Ankete vašoj stranci daju treće mjesto, a i vi ste među četiri najpoželjnija kandidata za premijera! Hoćete li istaknuti svoju kandidaturu?
Đapić: HSP je uspio preživjeti i osnažiti svjetonazor izvornog pravaštva, a sad nam je cilj postati najsnažnijom strankom u državi. O kandidaturi za premijera, u smislu isticanja kandidature i marketinškog nastupa, donedavno nisam razmišljao jer svi znamo da se predsjednik Vlade bira u Saboru. No, očito je da bi taj oblik personalizirane kampanje imao uspjeha što se vidi na primjeru R. Čačića. Budući da sam bolji političar od njega i od Sanadera i Račana, odlučio sam na konvenciji istaknuti kandidaturu i predstaviti svoj kvalitetniji tim. To je moja obveza kao lidera hrvatske desnice.

VL: Najavili ste rat HDZ-u i borbu za njegove birače.
Đapić: Možda je gruba riječ rat jer sam donedavno očekivao odgovore na pitanje promatra li HDZ Hrvatsku stranku prava kao strateškog partnera.Vrijeme i slučaj Glavaš pokazali su da među našim strankama postoje velike razlike. Imamo, primjerice, različit odnos prema Domovinskom ratu. U takvim okolnostima sasvim je jasno da se želimo boriti za desno biračko tijelo. Krenut ćemo u borbu za svakog birača. Čisti smo, dosad nismo nikad bili u izvršnoj vlasti i nemamo privatizacijskih repova i afera.

VL: Imali ste priliku konačno s HDZ-om participirati u izvršnoj vlasti na državnoj razini. Što vas je udaljilo od HDZ-a? Jesu li vas razočarali Šeks i Sanader?
Đapić: O suradnji naših stranaka bilo je dogovora i pregovora, no sada je o tome suvišno govoriti. Sanader poima politiku na takav način da može sa svakim koalirati, no ja to ne mogu. Pragmatičan sam političar, ali imam sustav vrijednosti i postoji crta ispod koje ne mogu ići kada se zadire u taj sustav. Na primjeru Glavaša taj moj sustav doveden je u pitanje. Sanader i Šeks razočarali su me jer ne samo što su odustali od dogovora vezanog uz imunitet B. Glavaša nego su i poricali postojanje razgovora i dogovora.

VL: Tko je inicirao te dogovore?
Đapić: Osobno sam ih inicirao, jer otkako sam gradonačelnik Osijeka, ulagao sam velike napore da se poprave njihovi odnosi s Glavašem.To sam smatrao korisnim za sve nas i držao sam da nisu potrebne tenzije. Bili smo korak do toga da HDZ i HSP na jednoj strani učine sve da se Glavaš brani sa slobode. Na žalost, nakon što su hadezeovci vatrenije od nas nastupali u vezi s tim pitanjem, došli su na kraju na pozicije HNS-a. Ako smo se nešto dogovorili, onda se dogovor mora poštovati. No, ovo je drugi put da je HDZ tako postupio bez dogovora s nama i ne vodeći računa da smo mu partneri. HDZ nije pouzdan kao partner, a Sanader se prema koalicijskim partnerima ponaša kao da su članovi njegove stranke, ali ja nisam ministar Šuker koji će ujutro naplatiti PDV HTV-u, a poslijepodne to povući.

VL: Znači li to da nema nikakve šanse da nakon izbora s HDZ-om stvorite vladu?
Đapić: Nisam rekao da nema nikakve šanse za to da nakon izbora budemo koalicijski partneri HDZ-u. No, ako želim biti premijer, moram postići bolji rezultat od HDZ-a. Mi smo sada politički rivali i pitanje je tko će dobiti više glasova. Na lijevom centru Čačić se bori da bude jači od SDP-a i nema razloga da mi to ne pokušamo s desnim centrom i desnicom. A u tu poziciju doveo nas je HDZ. Nismo dosad napadali cijelu lepezu HDZ-ovih promašaja, ali to ne znači da nećemo udariti iz svih oružja po tim nepravilnostima. Sučeljavat ćemo se s njima zbog odnosa prema Domovinskom ratu, jer u krivu su ako misle da će privlačenjem dijela generala u svoj Savjet dobiti legitimitet pred građanima da upravo oni štite Domovinski rat.

VL: Je li HSP u slučaju Glavaš vršio pritisak na suca?
Đapić: Nikad tijekom ovoga slučaja nismo pritiskali suce, samo smo se koristili ustavnim pravom da se u Saboru borimo za primjenu instituta imuniteta. To nije nikakav utjecaj na sud i takve su optužbe na naš račun strašne. A ako je u slučaju Glavaš riječ o pritisku međunarodne zajednice na naše pravosuđe i Vladu, to treba narodu jasno reći. U Engleskoj i Irskoj ne može se ukinuti zastupnički imunitet. Moja stranka zalaže se za primjenu europskih standarda, ali u slučaju Glavaš Hrvatska nije tako postupila. Dapače, kod nas šef izaslanstva Europske komisije Degert, mimo svih pravila Bečke konvencije, traži od suca Županijskog suda u Zagrebu podatke o slučaju Glavaš. To je sramotno i nedopustivo, to je pritisak na pravosuđe. I baš obratno od tvrdnji da je na slučaju Glavaš slomljen sustav jer je on pušten iz pritvora, sustav je slomljen zbog ovakvih pritisaka poput Degretova.

VL. Jeste li imali političke koristi od slučaja Glavaš kako vam neki stavljaju na dušu?
Đapić: U pitanju je principijelan stav. Da sam pragmatično pristupio tom slučaju, mogao sam se odreći Glavaša i uživati u idiličnim odnosima sa Sanaderom. Jer, bez velikog napora mi smo mogli imati 10 posto glasova. No, obratno, opredijelio sam se za ono za što se mora opredijeliti svaki predsjednik stranke prava. Mene bi povijest pregazila da sam dopustio da u pritvoru umre čovjek koji na neki način personalizira Domovinski rat. Jer, ne postoje slučajevi Glavaš, Norac ili Gotovina, već postoji jedan veliki slučaj, a to je istina o Domovinskom ratu. Svi koji su bili protiv Glavaša podcijenili su njegovu snagu i energiju.

VL: Jeste li se susreli s Glavašem nakon što je iz zatvorske bolnice prevezen u osječku?
Đapić: Jesam i on je u vrlo lošem stanju. Istini za volju, živnuo je kad je došao u Osijek, ali njegovi su nalazi vrlo loši. Kad sam ga posjetio, bio je vrlo depresivan zbog napisa u tisku da je njegovo puštanje iz pritvora slom pravne države. Pogodila ga je tolika količina žeđi za njegovom smrću. Jer, svi zaboravljaju da se 12 osoba optuženih za ratne zločine brani sa slobode.


Nisam se bojao nemira

Kakvo je sigurnosno stanje u Slavoniji? Jesu li se mogli očekivati i veći prosvjedi?
– Tenzije su spuštene nakon povratka Glavaša u Osijek. Činilo se kao da se dogodila dekompresija. Nisam se bojao nemira jer Slavonija ne reagira protestno poput Dalmacije. Međutim, Slavonci su tvrdi u stavu i ne popuštaju. Znam da je velik broj birača HDZ-a razočaran sadašnjim HDZ-om jer onaj HDZ sa splitske rive i sadašnji dvije su političke stranke pa neka se Sanader ljuti koliko mu volja, no to je istina.


Mesić se miješa u rad pravosuđa

Je li puštanje Glavaša iz pritvora zbog štrajka glađu slom sustava i pravne države i hoće li za tom metodom moći posegnuti svaka osoba u pritvoru?
– Rijetki su ljudi koji bi izdržali štrajk glađu do smrti. Takvi su bili irski borci za slobodu ili Mahatma Gandhi u Indiji. Stoga je ljudski i moralno nedopustivo govoriti o slomu pravne države jer se branio život. Za one koji to zovu slomom pravne države rasplet slučaja Glavaš bio bi dobar jedino da je on ostao u pritvoru ili da je tamo umro. Predsjednik Mesić s druge strane svojim se izjavama miješa u rad pravosuđa, a osporava akademicima i biskupima prava koja imaju po svim ljudskim i moralnim uzusima. To je u svijetu normalna pozicija Crkve i intelektualaca.


Imamo plakate i sa ženama

Jeste li redizajn stranke prepustili izraelskoj agenciji na preporuku Jakova Sedlara? Zašto na plakatima nema žena?
– Mi od 2001. pokušavamo odstraniti sve ono što baca sjenu na naš kvalitetan rad. Ne mijenjamo svoj svjetonazor, nego pratimo trendove i na sljedećim izborima želimo pokazati da smo u marketingu ravnopravni HDZ-u i SDP-u. Redizajn provodi nekoliko agencija, a jedna od njih jest i izraelska. Ne mogu govoriti o tome s kime kontaktiramo jer imamo još aduta u rukavu, ali nije točno da smo orijentirani samo na muškarce – imamo plakate i sa ženama. Naš slogan u prvom dijelu kampanje bit će: “Mi smo korijeni, mi smo budućnost” i želimo biti poput CSU-a u Bavarskoj te ćemo, kad pobijedimo na izborima, ući u Europsku pučku stranku.


Proglasio bih isključivi pojas

Kad biste bili premijer, kako biste postupili kad bi se povjerenik Europske komisije protivio uvođenju ZERP-a?
– Proglasio bih isključivi gospodarski pojas – to je naše pravo kao države. Krajnji je trenutak da Sanader postigne konsenzus svih političkih snaga i aktivira ZERP. No, na žalost, kod njega vanjska politika, kao i u Račanovu slučaju, diktira unutarnju politiku. To je loše, kao što je loše igrati samo na kartu EU. Mislim da se moramo okrenuti i SAD-u i s njim surađivati kao što surađujemo s EU.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije