Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20. OBLJETNICA

Đakić: Mesić je jedan od izdajnika hrvatskog naroda

josip đakić
Boris Ščitar/Pixsell
16.09.2011.
u 16:30

Obljetnici su nazočili potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i Željko Tolušić

Predstavnici ratnih postrojbi s područja Virovitičko-podravske županije, među kojima i pripadnici 27. brigade HV-a, 81. gardijske bojne Kumovi, MUP-a, 19. MPOAD-a proslavili su u petak u Virovitici Dan branitelja i 20. obljetnicu pada virovitičke vojarne, koja je oslobođena prva u Hrvatskoj. – Zahvalan sam Bogu i svima vama. U ratu ste vi bili ispred mene i danas je red da ja budem ispred vas i da se borim i dalje za vaše interese – poručio je okupljenim braniteljima ratni zapovjednik, general-pukovnik Đuro Dečak.

Podsjetio je da su u rujnu 1991. godine, u samo tri dana, oslobođeni svi vojni objekti na području Virovitičko-podravske županije, s kojeg je krenula akcija oslobođenja i drugih dijelova zemlje. – Na ovom je području počeo rat za slobodnu Hrvatsku – kazao je Đ. Dečak. Župan Tomislav Tolušić upozorio je da je u medijima danas zastupljena ona "manjina koja kompromitira sve što su branitelji napravili svojom žrtvom“. – Smeta mi da bivši predsjednik Mesić kaže da je vaš bivši vrhovni zapovjednik, pokojni dr. Franjo Tuđman, najveći ratni zločinac u Hrvata i da je učinio najružnije stvari za Hrvatsku poslije Slobodana Miloševića. Smeta mi da moj sadašnji hrvatski predsjednik Josipović kaže da Hrvatska treba povući tužbu zbog genocida jer genocida u Hrvatskoj nije bilo – rekao je braniteljima župan Tolušić i poručio da će svi koji tako misle uvijek ostati manjina. – Njima u domovnici možda i piše da su Hrvati, ali domoljubi nisu – kazao je Tolušić.

Ulogu dr. Franje Tuđmana potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks opisao je kao ulogu vizionara, stratega i arhitekta hrvatske neovisnosti. – Krajnje je neumjesno, neistinito i lažno nazivati ga ratnim zločincem, odgovornim za rat, kao što je, u nekom nastupu valjda duševnog rastrojstva, učinio bivši predsjednik Mesić – istaknuo je V. Šeks i rekao da će svima koji pokušavaju ocrniti njegovu ulogu povijest dati mjesto koje i zaslužuju.

– Vodili smo istinski, obrambeni, oslobodilački i pravedan rat, poštujući sve konvencije i zakone i to ćemo uvijek ponavljati. Bivšem predsjedniku Mesiću nećemo oprostiti izjave da je dr. Franjo Tuđman bio zločinac, za nas je bivši predsjednik Mesić jedan od izdajnika hrvatskog naroda – poručio je Josip Đakić, predsjednik Hvidre. Istaknuo je da se protivi iskrivljavanju povijesnih činjenica vezanih uz Domovinski rat, osobito u vrijeme kada se zbog ratnog zločina sumnjiče ili optužuju branitelji. Priznao je da je bilo i pojedinaca koji nisu časno služili u ratu. – Zasigurno smo počinili pojedine pogreške. No svi oni koji su među nama eventualno počinili nekakve zločine bili su već i tada sankcionirani. Oko 2800 ljudi, koliko je procesuirano, bilo iz MUP-a, Hrvatske vojske ili drugih postrojbi, zasigurno čine jednu brigadu onih koji su bili u otklonu od zakona – kazao je Đakić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije