Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak biskupa

Đak Juraj Dobrila redao jedinice i šarao po zvonu

izlozba_PXL_kar_190313_5898
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
20.03.2013.
u 09:10

Jedinica je tada značila izvrstan uspjeh. U Karlovcu se družio s Mijom Krešićem

Stjepan Radić, Nikola Tesla, Imbro Tkalac i niz ostalih značajnih povijesnih ličnosti pohađalo je karlovačku Gimnaziju. Među njima i biskup Juraj Dobrila.

Izložba do osmog travnja

Na to podsjeća izložba nastala povodom dvije stotine godina od njegova rođenja. Prošle godine je obišla istarske gradove, da bi jučer bila otvorena u franjevačkom samostanu u Karlovcu, gdje je znatiželjni mogu razgledati do 8. travnja. Dobrila se rodio u Velom Ježenju kod Tinjana u jugozapadnoj Istri 1812. godine. Prije no što je stigao do karlovačke Gimnazije, koju su u to doba vodili franjevci, školovao se u rodnom kraju.

– U knjizi Kraljevska gimnazija Karlovac Dragice Gršić saznajemo da su se u drugoj polovici dvadesetih godina 19. stoljeća u karlovačkoj gimnaziji školovali mladići koji su odigrali presudnu ulogu u buđenju i oblikovanju hrvatske nacionalne svijesti. Iste godine kada je Ljudevit Gaj napustio Karlovac, u gimnazijskim klupama našli su se Juraj Dobrila i Mijo Krešić – kaže gvardijan franjevačkog samostana.

Krešić, imućan trgovac i mecena, također značajno ilirsko ime, u čijem je domu otvorena Ilirska čitaonica, preteča Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, i Dobrila bili su školski prijatelji, mada nisu pohađali isti razred.

– Obojica su se tada zanosila idejom da se posvete svećeničkom zvanju, no Mijo je izabrano drugačiji put – kaže fra Tomašević.

Potpisi i dalje tamo

Za školovanja u Karlovcu Dobrila je živio u franjevačkom samostanu. U svojoj autobiografiji Krešić piše kako se s njim utrkivao tko će zvoniti velikim crkvenim zvonom i da su na njemu ispisali svoja imena.

– Navodno i dalje stoje ti potpisi na zvonu. To moram provjeriti. No, Dobrilino djelo je u našoj povijesti zapisano dublje no što su đačke škrabotine – dodaje Tomašević.

Dobrila je kao biskup i političar najzaslužniji za širenje hrvatske nacionalne svijesti Istrom. Zanimljivo, ako bi se danas pogledala njegova svjedodžba, netko bi se lako mogao zapitati kako je tako očajan učenik uspio ostvariti povijesno značajan utjecaj. Naime, redao je same jedinice u školi. No, treba znati da je to tada označavalo izvrstan uspjeh i da je Dobrila bio odličnog vladanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije