Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestaje iz prirode

Đaci tražili neobičnu i strogo zaštićenu biljku – kockavicu

kockavica
D. Mirković/Pixsell
23.03.2011.
u 15:14

Državni zavod za zaštitu prirode pokrenuo je zanimljiv projekt praćenja i prikupljanja podataka, nakon čega će se izraditi akcijski plan zaštite biljaka

Zvonoliki cvjetovi neobične crveno-smeđe pa sve do purpurne boje, iscrtani kockasto poput šahovske ploče, jučer su bili “meta” učenika područne škole Bučje. Njih petnaestak iz četiri niža razreda s učiteljicama Anitom Šarić i Silvanom Martić tijekom prijepodneva pažljivo su pregledavali livadu nadomak sela i bilježili svaki pronađeni cvijet.

– Djeca traže kockavicu, u prirodi ugroženu i zato strogo zaštićenu biljku. Marljivo su se prihvatili posla i za kratko vrijeme na 25 četvornih metara već su prebrojali 48 cvjetova – kazala je S. Martić. Iako kockavica raste nadomak sela, djeca je uglavnom prije nisu viđala jer je prostor gdje ona uspijeva podvodan i blatnjav. Samo je Gabriel Dukić od bake Anke čuo za neobičnu biljku.

– Pitao sam je zna li gdje ima kockavice, ali je rekla da ne zna kakva je to biljka. Nije znala ni kada sam spomenuo njezin drugi naziv “klobučak” i tek kad sam opisao cvijet rekla je da su ga oni zvali “košuta”. Sjetila se kako ga je vidjela još prije pedeset godina kada se kao dijete igrala na toj livadi – ispričao je Gabrijel.

Kockavice u svijetu ima stotinu vrsta, a u Hrvatskoj samo tri. Voli vlažne livade, zbog čega je gotovo nestala iz prirode.

– Meliorizacija i urbanizacija uništavaju prostor gdje ona uspijeva. Kako bi se kockavica zaštitila, Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s ustanovama poput naše pokrenuo je projekt njezina praćenja i prikupljanja podataka, nakon čega će se izraditi akcijski plan zaštite – rekao je nadzornik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Predrag Livak.

Učenici iz Bučja prebrojali su jučer čak 88 cvjetova kockavice, a uskoro bi sličan posao trebali obaviti i učenici iz škola u Čaglinu i Poljani jer su to još jedina mjesta u Požeško-slavonskoj županiji na kojima raste ova biljka

Ključne riječi

Komentara 1

MU
mala ulica
18:54 24.03.2011.

Dali imamo koju sliku ovog prekrasnog cvijeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije