Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠNJAN: NAJBOLJI HRVATSKI OSNOVNOŠKOLCI OTKRIVALI ČARI ROBOTIKE, ARHEOLOGIJE I BIOLOGIJE

Đaci pronašli bedeme i keramiku iz brončanog doba

visnjik-1-311.jpg
import
19.07.2008.
u 11:14

Kolege iz razreda uvijek se čude njihovim idejama, nerijetko ih ismijavaju, a neki od njih, zato što su “drukčiji”, dobili su čak i batine. Jer odskakati od većine nikada nije bilo u modi. No s druge strane, svi pravi znanstvenici oduvijek su bili neshvaćeni. Ipak, na svu sreću, i oni imaju svoje mjesto, svijet gdje im se dive, gdje za svoje ideje dobiju pljesak i priznanje.

“Pogodili u sridu”
 – Znanstveni kamp u Višnjanu u Istri, koji je već dva desetljeća oaza za darovitu djecu. I ovaj tjedan 16 genijalaca, ponajboljih učenika iz hrvatskih osnovnih škola u kampu je “brusilo” svoj talent iz biologije i robotike, a  mlada ekipa arheologa “pogodila je u sridu” otkrivši arheološki lokalitet na brdu Solenjaku, star pet i pol tisuća godina.



Lužnato tlo i puževi
– Istraživali smo to brdo i naišli na bedeme i keramiku, vjerujemo iz brončanog doba. Kako je u blizini tog brda otprije poznat lokalitet Petrovac, postoji mogućnost da je bedem koji smo otkrili dio dvojne gradine.

Mjerili smo i pH-zemlje na Solenjaku i pokazalo se da je kraj   lokaliteta tlo lužnato, što je dobar dokaz da su tu nekada davno djelovali ili čak živjeli ljudi – objasnila je Ingrid Tomljanović, učenica osmog razreda u zagrebačkoj OŠ S. S. Kranjčevića i članica arheološke skupine u Višnjanu. Svoja otkrića prijavili su Arheološkom muzeju u Puli.

Do jednako zanimljivih otkrića došla je i skupina biologa koji su sedam dana proučavali puževe odnosno koliko im aktivnost ovisi o temperaturi i vlazi.
– Svakih sat vremena mjerili smo temperaturu i vlagu u zemlji u kojoj smo stavili puževe. Zaključili smo da su najaktivniji po noći kada je vlaga veća.



Snimili smo i njihovo razmnožavanje koje smo sami izazvali, stvorivši im idealne temperaturne uvjete, te im izračunali brzinu da vidimo je li istina da su najsporije životinje. I pokazalo se da stvarno jesu jer im treba minuta da prođu 1,76 centimetara. Samo je nekoliko puževa bilo brže pa su u minuti prevalili 2,8 centimetara– rekao je Tonči Ivanišević, mladi biolog iz Splita.

Premda nitko od polaznika kampa još nije zakoračio ni u srednju školu, svi se slažu u jednom – znanstveni su projekti jako zabavni i nastavit će ih i u budućnosti, u srednjoškolskim klupama.
Svoja će otkrića možda prijaviti i na Vip eureku, smotru znanstvenog stvaralaštva koja će se održati u studenom i na kojoj su i do sada svoje radove izlagale upravo mlade nade otkrivene u kampu u Višnjanu. Prijave za smotru već su počele i traju do 1. listopada, a samo 15 najboljih radova bit će i izloženo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije