Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đaci će pojesti šljiva, jabuka, mrkve, jagoda za 10 milijuna kuna

U ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede za shemu školskog voća osiguralo je 2,6 milijuna kuna, a veći dio novca uložit će Europska unija.
25. siječnja 2013. u 09:11 10 komentara 4 prikaza
'30.08.2011., Koprivnica - Berba jabuka na plantazi obitelji Levak iz Novigrada Podravskog je u punom jeku. Kvaliteta tog voca je zbog puno susnih dana puno bolja nego prosle godine, a ocekivani urod
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'

Od iduće školske godine djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u školi će jesti mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčicu i mrkvu. Počet će se tako, po uzoru na Europsku uniju, provoditi program sheme školskog voća i promicati zdrave prehrambene navike za koje se u školskom kurikulumu izborila premijerova supruga, liječnica Sanja Musić Milanović.

– Djeca imaju neuravnoteženu prehranu i prekomjernu težinu – objasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina čije ministarstvo daje dio novca za provođenje programa.

U škole stiže 2000 tona

Cilj je programa promovirati zdravu prehranu i povećanje udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani kod najmlađe djece kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede koje će za tu namjenu nabaviti od 1500 do 2000 tona voća i povrća. Procjenjuju da će toliko djeca pojesti jer im je dnevno namijenjeno od 100 do 150 grama voća ili povrća. U ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede za shemu školskog voća osiguralo je 2,6 milijuna kuna, a veći dio novca uložit će Europska unija. Ukupno će voće u školskoj godini koštati nešto više od 10 milijuna kuna.

– Za provedbu ove mjere u proračunu za 2013. Europska komisija osigurala je 1,1 milijun eura iz proračuna za poljoprivredu EU, a Hrvatska, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, otprilike 275.000 eura – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Invalidima jeftinija vozila

Zdravi plodovi neće biti zamjena za uobičajene obroke, već će biti dopuna u okviru školske prehrane tijekom cijele školske godine, a škole će dobiti voće najmanje jednom tjedno. Zdrave namirnice dobit će sve škole koje to žele.

Vlada je jučer prihvatila i amandman kojim ukidaju trošarine na vozila koja su prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom, na što su do sad imala pravo samo sanitetska i \"dostavna\" vozila.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • yan:

    Odlično , valjda če se kupovat od naših poljoprivrednika a ne od razno raznih uvoznika ....

  • skajrajder:

    Da,upravo tako. To bi trebalo biti iz domaće proizvodnje.

  • k1milica:

    u talijanskim osnovnim skolama hrana iz organskog uvoza je obavezna po zakonu....(ali sta zabari znaju?? mi smo najpametnij),, jos je najveci sin nasih naroda i narodnosti govorio da je svinjska mast super a maslinovo ulje stetno....