Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
školsko voće

Đaci će pojesti šljiva, jabuka, mrkve, jagoda za 10 milijuna kuna

'30.08.2011., Koprivnica - Berba jabuka na plantazi obitelji Levak iz Novigrada Podravskog je u punom jeku. Kvaliteta tog voca je zbog puno susnih dana puno bolja nego prosle godine, a ocekivani urod
'Marijan Susenj/PIXSELL'
25.01.2013.
u 09:11

U ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede za shemu školskog voća osiguralo je 2,6 milijuna kuna, a veći dio novca uložit će Europska unija.

Od iduće školske godine djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u školi će jesti mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčicu i mrkvu. Počet će se tako, po uzoru na Europsku uniju, provoditi program sheme školskog voća i promicati zdrave prehrambene navike za koje se u školskom kurikulumu izborila premijerova supruga, liječnica Sanja Musić Milanović.

– Djeca imaju neuravnoteženu prehranu i prekomjernu težinu – objasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina čije ministarstvo daje dio novca za provođenje programa.

U škole stiže 2000 tona

Cilj je programa promovirati zdravu prehranu i povećanje udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani kod najmlađe djece kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede koje će za tu namjenu nabaviti od 1500 do 2000 tona voća i povrća. Procjenjuju da će toliko djeca pojesti jer im je dnevno namijenjeno od 100 do 150 grama voća ili povrća. U ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede za shemu školskog voća osiguralo je 2,6 milijuna kuna, a veći dio novca uložit će Europska unija. Ukupno će voće u školskoj godini koštati nešto više od 10 milijuna kuna.

– Za provedbu ove mjere u proračunu za 2013. Europska komisija osigurala je 1,1 milijun eura iz proračuna za poljoprivredu EU, a Hrvatska, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, otprilike 275.000 eura – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Invalidima jeftinija vozila

Zdravi plodovi neće biti zamjena za uobičajene obroke, već će biti dopuna u okviru školske prehrane tijekom cijele školske godine, a škole će dobiti voće najmanje jednom tjedno. Zdrave namirnice dobit će sve škole koje to žele.

Vlada je jučer prihvatila i amandman kojim ukidaju trošarine na vozila koja su prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom, na što su do sad imala pravo samo sanitetska i \"dostavna\" vozila.

Ključne riječi

Komentara 10

YA
yan
09:33 25.01.2013.

Odlično , valjda če se kupovat od naših poljoprivrednika a ne od razno raznih uvoznika ....

SK
skajrajder
09:36 25.01.2013.

Da,upravo tako. To bi trebalo biti iz domaće proizvodnje.

K1
k1milica
10:07 25.01.2013.

u talijanskim osnovnim skolama hrana iz organskog uvoza je obavezna po zakonu....(ali sta zabari znaju?? mi smo najpametnij),, jos je najveci sin nasih naroda i narodnosti govorio da je svinjska mast super a maslinovo ulje stetno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije