Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Povećanjem trošarina izbjegavamo stvarni udar na građane'

Pusić je rekla da se svi mogu žaliti prema "Ivan Šuker modelu".
13. travnja 2014. u 13:51 29 komentara 1210 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Prilikom današnjeg predstavljanja HNS-ova programa za izbore za Europski parlament u Rijeci predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić komentirala je i najave povećavanja trošarina na gorivo i nameta na telekomunikacije. Ne drži ih novim udarom na građane, već upravo suprotno.   

- To je izbjegavanje stvarnog udara na građane, a to je negativna ocjena od strane Europske komisije što automatski vrlo vjerojatno znači pad kreditnog rejtinga. O toj temi u ovom trenutku još razgovaramo – kazala je Pusić napominjući kako još nisu došli do zajedničkog stava i odluke kako dodatno smanjiti deficit sa 1,9 posto na 2,3 posto koliko je bio zahtjev Europske komisije u okviru procedure smanjenja prekomjernog deficita.

"Smanjenje deficita je neravnomjerno raspoređeno"

- Naša primjedba je bila da je to smanjenje deficita koje treba provesti kroz tri godine neravnomjerno raspoređeno. Natprosječno je opterećena upravo prva godina 2014., gdje bi trebalo smanjiti 7,5 milijardi, a onda 2,6 milijarde 2015. i 2016. godine. Mi smo smatrali, ako hoćete i HNS, da to treba ravnomjernije rasporediti, međutim tu smo gdje smo, to je bio stav Komisije. U ovom trenutku se očekuje da Hrvatska  pokaže i napravi dodatne napore da bi smanjila deficit do razine 2,3  posto. To nije nešto što mi radimo zbog punjena proračuna ili iz  nekog proizvoljnog razloga. Ukoliko na kraju dobijemo negativno vrednovanje od strane Komisije, to ugrožava kreditni rejting, drugim riječima cijenu kapitala – objasnila je Pusić dodajući kako u ovome trenutku traže načine kako udovoljiti kriterijima koji su postavljeni, a ne ugroziti kreditni rejting.  

Na upit novinara o ocjeni analitičara The Economista prema prema kojoj je hrvatska ekonomija među deset najgorih u svijetu Pusić je kazala kako nam gospodarski rast ubija smanjivanje deficita. - Naša jedina šansa je radikalno popraviti investicijsku klimu, a to u prvom redu znači radikalno rezati prepreke, neefikasnost administrativnog aparata. Prije dva dana imala sam prvi sastanak s  grupom predsjednika uprava stranih investitora, a imat ću još dva.  Žale se na niz stvari koje su strukturalne i koje treba promijeniti što se zakona tiče, ali najtragičnije njihove priče su upravo one koje nemaju veze s promjenom zakona, već s neprovođenjem zakona,  otezanjem odluka i rješenja, cijeli niz stvari koje nam ruše poziciju i naravno, privlačnost što se investiranja tiče. Dogovorili smo da će i u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova po jedna osoba biti zadužena za kontakt sa svakim stranim investitorom u Hrvatskoj. Sada im se pomaže vatrogasno, dok se situacija ne popravi – kazala je Pusić napominjući kako se svi mogu žaliti prema "Ivan Šuker modelu". 

- Deset godina žali se na Vladu iz dvijetisućite. Ja se nemam namjeru  žaliti, naravno da svatko radi s nasljeđem kakvo je dobio i unutar toga treba pronaći najefikasnije metode – rekla je Pusić.

>>Nove trošarine loša su poruka investitorima

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar kvaternik
  kvaternik:

  ....Maria Antoaneta joj ne bi mogla biti niti šegrt...

 • hercegovačkiponos:

  Je li ova normalna??? Ili misli da smo mi nenormalni ???

 • kafka:

  Pusić i ekonomija! To što je netko iz nekog područja na tko zna koji način došao do doktorata znanosti ne znači da išta zna iz drugog područja više od prosječnog građanina. I zato molim vas odpilite ovu Pusičku kada god ... prikaži još! pametuje (prića bedastoće) o stvarima o kojima nema pojma.