Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANJA LUKA Tuže bolnicu zbog nesavjesnog liječenja

Divna pobacila zbog rendgenskog zračenja

21.01.2009.
u 23:01

Supružnici Divna i Radomir Bijelić tužili su medicinsko osoblje banjolučkog Kliničkog centra zbog nesavjesnog pružanja liječničke pomoći. Naime, kako se tvrdi, žena je početkom godine, zbog nepažnje medicinskog osoblja, u trećem mjesecu trudnoće morala pobaciti jer je nitko u KC-u nije upozorio da trudnica ne može biti izložena zračenju rendgenskih uređaja, kojem je podvrgnuta pridržavajući šestogodišnjeg sina dok je snimao pluća. Pedijatrijskoj medicinskoj sestri predhodno je rekla o svome drugom stanju, pa ju kasnije nitko više ništa nije pitao. Prozvani tvrde suprotno, a epilog će se vidjeti na sudu.

Ispada da smo to htjeli
-Ispalo je kao da smo sami išli ubiti svoje dijete. Savjetovano nam je kako je najbolje da Divna pobaci jer bi se moglo roditi deformirano, navode supružnici Bijelić, koji već šest godina čekaju drugo dijete. U potvrdi koju je izdao načelnik Zavoda za radiologiju Saša Vujnović, potvrđuje se kako je Divna, držeći svog sina koji je snimao pluća, bila izložena izravnom djelovanju ionizirajućeg zračenja. Međutim, u ovoj potvrdi stoji da je procedura izvođenja pregleda bila korektna i da je tek nakon tog pregleda Divna izjavila da je u prvom tromjesečju trudnoće.

Zatvor do tri godine
Prema Kaznenom zakonu RS-a, liječnik koji se pri pružanju pomoći ne pridržava pravila zdravstvene struke, pa time prouzrokuje znatno pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe, kaznit će se zatvorom do tri godine. Također, prema ovom zakonu, kaznit će se i drugi zdravstveni djelatnik koji se pri pružanju medicinske pomoći ne pridržava pravila liječničke struke. Ako su djela iz ova dva članka KZ-a učinjena nehajno, kazna je novčana ili zatvor od jedne godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije