Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neizdrživo!

Divljač ugiba pred najezdom komaraca, a Grad skuplja priloge

komarci
15.07.2010.
u 16:30

Na adrese Vukovaraca gradski oci poslat će tri uplatnice na iznos od 15 kuna, a riječ je dobrovoljnim prilozima građana u borbi protiv napasnika.

Postalo je neizdrživo. Vukovarce u 15 minuta ubode čak 300 komaraca, što je dvadeset puta više od gornje granice.

Zastrašujuće brojke

Stanje je još gore u spačvanskom bazenu, posebno oko Vrbanje i Drenovaca, gdje je zabilježeno i do 800 uboda. Prema riječima Tomislava Šote, direktora Veterinarske stanice u Vukovaru, na tom je području zbog velikog broja uboda komaraca zabilježeno i nekoliko slučajeva ugibanja divljači, koja spas pred letećim napastima pokušava pronaći bijegom iz šuma na mjesta gdje ima barem malo vjetra, koji ih spašava od napasnika.

– To su strašne brojke i stoga se moralo djelovati sustavno. Upravo zbog toga zaprašujemo komarce iz aviona, a područje od Iloka do Vukovara bit će tretirano danas i sutra. Prskat će se zeleni pojas, šume, bare, minirane površine i slična mjesta koja su prirodna staništa komaraca, a koja se nisu mogla tretirati s tla – rekao je Šota.

U borbu protiv komaraca i ove godine uključila se Vukovarsko-srijemska županija, koja je osigurala 50 posto potrebnih sredstava, a ostatak su namaknuli gradovi i općine.

– Sustavno zaprašivanje jedini je način da spriječimo najezdu komaraca. Vukovar je jedini grad u županiji koji već godinama izdvaja novac za suzbijanje komaraca, ali to, nažalost, nije dovoljno. Mora se djelovati na širem području. Tako ćemo sada tretirati cijelu županiju jer komarci samo tijekom jedne noći prijeđu kilometar do dva, odnosno, za samo nekoliko sati napuste tretirano područje – objašnjava Šota i dodaje da će tijekom ova dva dana zaprašivanja komaraca iz zraka područje Vukovara i Iloka nadlijetati tri zrakoplova. Samo za područje Vukovara, gdje se tretira oko 2500 hektara, potrebno je izdvojiti oko 300.000 kuna po tretiranju. U gradskom je proračunu za tu namjenu predviđeno samo 600.000 pa su se gradski oci okrenuli skupljanju priloga.

Država nije pomogla

– Planiramo tijekom ljeta, osiguramo li dovoljno novca, područje grada iz aviona tretirati najmanje još jednom, a možda i dvaput – rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Kako bi osigurali novac, gradski su oci Vukovarcima poslali uplatnice na 15 kuna za srpanj, kolovoz i rujan. Riječ je, dakako, o dobrovoljnom prilogu građana u borbi protiv letećih napasti.

– To nam je jedini način jer odgovor od premijerke Jadranke Kosor, koju sam također molio za pomoć, nisam dobio, a ni Gradsko vijeće nije donijelo odluku o mojem prijedlogu – zaključio je gradonačelnik Sabo.

Ključne riječi

Komentara 7

M9
Miroslav 91
06:44 16.07.2010.

To je sasvim u redu i mislim da će svaki građanin rado platiti mjesečno 15 kuna da se riješimo tih napasnika od kojih se drugačije nemoguće braniti.Bravo gradonačelniće!!!!

11
11111
15:45 16.07.2010.

;a što se moglo očekivati od Gradonačelnika Vukovarskog već da prosijeći jer taj nije sposoban ništa osim prosijačenja..........mislim da je to najveći prosijak ne u Vukovaru već i šire u europi, kikašova bi mu družina iz PROSIJAKA I SINOVI zavidjelaqjelaq po prosijačenju.. Mogla bi ja biti isto tako gradonačelnica dajte građani vi meni novec pa ću ja sa vašim novcima sređivati poslove i zato primati dobru plaću. GRADONAČELNIĆE ako nisi u stanju osigurati sredstva za tertiranje komaraca idi sa te pozicije ( najbanalniju stvar nisi u stanju riješiti )

FI
fiberglas
02:57 17.07.2010.

U dva mjeseca, koliko mi dosađuju, za preparate ( SVI KOJI POSTOJE NA POLICAMA) iskeširao sam oko 200 kuna. Da li je bilo pomoći? Komarci vode 10:0. Žena dva puta na hitnoj za nekakav anti-histaminik, klinci liče na likove iz Startreka a ja kao da sam se vratio upravo sa Rhonne 1916 , nakon švapskog friškog tretiranja najnovijim plikavcima. I sad se ovaj-ova smlata pita dal´ dati il´ ne 15 kuna.Idi prvo upiši večernju analfabeto, a onda sjedi u pola osam van i uživaj, smlato!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije