Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTRAJK Prosvjetara

Divjak: Rješenje je od petka na stolu; Stipić: Fokusirani smo na sutrašnji prosvjed

Blaženka Divjak o štrajku
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
24.11.2019.
u 15:01

Ministrica je pozvala sve da ostanu smireni i da ne reagiraju na neutemeljene špekulacije.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak oglasila se na Facebooku i istaknula kako ona smatra da otvoreni dijalog i suradnja nemaju alternativu.

Ministrica ističe kako su odnosi između sindikata i Vlade izvučeni iz ukopanih rovova, te da su prostor za dogovor i rješenje od petka na stolu. Pozvala je sve da ostanu smireni i da ne ragiraju na neutemeljene špekulacije i igrice. 

Njezin status prenosimo u cijelosti. 

"Od prvog dana krize imam jasan stav kako otvoreni dijalog, strategija suradnje i spremnost na zdrav kompromis nemaju alternativu.
Ukoliko u prvi plan ne stavimo učenike, zbog kojih smo zapravo tu, svi gubimo.

Odnose između sindikata i Vlade konačno smo izvukli iz ukopanih rovova i medijskih prepucavanja te na stol stavili konkretne analize i argumente - to je za mene bio ključni cilj i na tome smo čitavo vrijeme radili.

Možda jesam uporni optimist, ali prostor za dogovor i rješenje su od petka na stolu i zato je važno da svi ostanu smireni i argumentirani, ne reagiraju na neutemeljene špekulacije i igrice.

Cilj je riješiti ovu krizu kako bi se učenici i učitelji vratili zadovoljni i motivirani u učionice i nastavili sukreirati reformu.

Ako kroz reformu tražimo od naših učenika da umjesto učenja napamet, nauče rješavati probleme, onda je vrijeme da pokažemo primjerom kako odrasli i odgovorni ljudi mogu riješiti probleme, posebno kada su problemi kompleksni" - navela je Blaženka Divjak u statusu. 

 

Podsjećamo, sutra na trgu bana Josipa Jelačića održat će se veliki prosvjed učitelja i nastavnika. Najavljeno je čak 150 autobusa učitelja i nastavnika iz cijele Hrvatske.

Iako su neki mediji objavili da bi se prema njihovim informacijama pregovori Vlade sa sindikatima trebali nastaviti u nedjelju u Banskim dvorima, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je Hini da njegov sindikat nije za danas dobio nikakav poziv.

"Fokusirani smo na sutrašnji prosvjed, sutra je važan dan, očekujemo desetke tisuća ljudi", rekao je Hini u nedjelju poslijepodne Željko Stipić, dodavši kako misle da je došao taj trenutak da se štrajk prelomi i da se to može biti pogurano prosvjedom.

Prema podacima objavljenim u medijima, u Zagrebu se u ponedjeljak na najavljeni sindikalni prosvjed očekuje 27 autobusa iz svih dijelova Hrvatske.

VIDEO: Prosvjed šutnje

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec u petak navečer je nakon sastanka u Vladi istaknuo da je konačno održan kvalitetan sastanak s predstavnicima Vlade te da se približavaju rješavanju problema, koji očekuju u ponedjeljak.

"Sastanci će se nastaviti i očekujemo da ćemo sljedeći tjedan doći do kraja rješenja koji će dalje ići našim članovima na izjašnjavanje", izjavio je novinarima Mihalinec.

Stipić je u nedjelju rekao kako je na sastanku u petak dogovoreno da će se konzultacije nastaviti, a očekuje da će im poziv stići nakon prosvjeda koji je zakazan za 12,05 na Trgu bana Jelačića.

Komentara 17

AN
anthropos
15:03 24.11.2019.

Ona je još tu? Neće dragovoljno otići, mafija je drži

ZE
Zelen
14:59 24.11.2019.

Za ovaj kaos u školstvu največi krivac ministarka. Roditelji tražite ostavku dotične.

DU
Deleted user
16:18 24.11.2019.

Ti si sve zakuhala, krtica u vladi! Nečuveno, nebih ju ja trpio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije